ŠTO ODABRATI

Dilema pri uređenju doma - lijepo ili praktično

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najuspješnija kombinacija pri uređenju doma spoj je dizajna i funkcionalnosti. No, u praksi se često pojavljuju različiti problemi ili dvojbe između želja i potreba koje otežavaju pravilan odabir

Savršeno dizajnirani komadi namještaja, posloženi u atraktivne prostore, koje često gledamo na stranicama časopisa, interneta ili na televiziji, izazivaju divljenje i želju da tako uredimo i vlastiti dom.

Pravilno i funkcionalno uređen dom olakšat će i učiniti ugodnim stanovanje i obavljanje svih kućanskih aktivnosti. Nitko ne želi biti rob namještaja i njegovog održavanja, pa se sve više pazi na to da prostor bude jednostavan za održavanje, ali svejedno funkcionalan i moderan.

Dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne uporabne vrijednosti gubi na svojoj vrijednosti. Isto tako, funkcionalnost koja nema nikakvih estetskih vrijednosti, isprazna je i nezanimljiva. Pri uređenju doma treba svakako težiti tome da se spoje dizajn i funkcionalnost, koji će biti prisutni u različitim omjerima, ovisno o raspoloživom prostoru, financijskim mogućnostima, navikama i sl.

Da biste mogli odabrati pravilan omjer dizajna i funkcionalnosti, potrebna je obratiti pozornost na način života čitave obitelji, raspored prostorija i, naravno, financijsku konstrukciju. Dom ipak uređujete za sebe, pa bi vaše želje kao i želje ukućana trebale biti postavljene visoko na listi prioriteta.

Način života obitelji, kao i starosna dob ukućana, vrlo su važan faktor pri uređenju doma. Obitelji s malom djecom, kao i zreli parovi koji žive sami, ali im u posjet često dolaze djeca i unuci, trebaju prednost dati funkcionalnosti, stoga im se preporučuje odabir namještaja i dekoracija koji se lako održavaju i teže lome

To u prvom redu znači to da bi kod odabira presvlaka za stolce i garniture za sjedenje trebali voditi računa o tome da se lako peru, ali i da su tamnijih boja. Preporučljivo je izbjegavati elemente s oštrim bridovima kao i staklene predmete. Čupave i dlakave podne prostirke su jako moderne, pogotovo ako su u svijetlim ili jako tamnim bojama, ali ne i praktične jer treba puno vremena posvetiti njihovu čišćenju.

Parovi s odraslom djecom ili bez njih, samci te obitelji koje imaju trajno angažiranu spremačicu prednost često daju dizajnu. Njihovi domovi izgledaju kao iz kataloga, a uglavnom ih krase stakleni elementi, tamniji podovi visoka sjaja, tamniji namještaj, svijetle garniture za sjedenje, visoki sjaj kuhinjskih elemenata, skupocjene i krhke stolne ili stojeće lampe, tuš kabine i umivaonici u prozirnom staklu i slični fancy komadi namještaja. Sve je u skladu s posljednjim modnim trendovima, ali takav stil uređenja zahtijeva svakodnevno održavanje i čišćenje.

Osim toga, tako uređen prostor u minimalističkom stilu pati i od kroničnog nedostatka ormara i ormarića koji su ipak prijeko potrebni. Ako nemate dovoljno prostora ili novca za ugradbene ormare i slična praktična rješenja, dobro razmislite prije konačne odluke o uređenju.

Posebnu pozornost treba posvetiti i odabiru određenih komada namještaja čija bi najvažnija karakteristika trebala biti udobnost. U tom slučaju, dopadljiv dizajn samo je bonus faktor koji će konačni proizvod učiniti kvalitetnijim. To se prvenstveno odnosi na odabir stolica i sjedećih garnitura, kreveta i madraca te raspored i visinu kuhinjskih elemenata. Neudobno sjedenje ili spavanje ostavlja dugoročne posljedice na zdravlje, a loš raspored kuhinjskih elemenata čini proces pripremanja hrane duljim i neugodnijim.

Kod garnitura za sjedenje, treba voditi računa o tome da im je naslon dovoljno visok da se možete nasloniti, a iako trendi sofe s vrlo niskim naslonom i dubljim sjedećim dijelom izgledaju jako moderno, prilično su neudobne.

Veći stambeni prostori pružaju veće mogućnosti u poigravanju dizajnom, a manji prednost prije svega daju funkcionalnosti, jer je često u jednoj prostoriji organizirano blagovanje, boravak, spavaonica i radni prostor. Financijski faktor, na kraju krajeva, određuje u kojoj mjeri će pojedinac primijeniti skupocjeni dizajnerski namještaj ili samo pojedine elemente, koji u prostranijim domovima mogu biti svojevrsne skulpture u prostoru.

Bez obzira na odabir i financijske mogućnosti, budite svjesni toga da dom uređujete za sebe i svoje potrebe, a ne kao ogledni primjerak za goste koje želite zadiviti. Vaše želje, način života i potrebe trebaju uvijek biti na prvom mjestu da biste doista uživali u svom domu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, Monike Galović Dumendžić, mag.ing.arh. i Izabele Galović Ninić, mag.ing.arh., koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr. Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi