BRITANCI OTKRIVAJU

Deset stvari koje trebate znati o Dubrovniku

07.11.2016 u 14:43

Bionic
Reading

Britanski Telegraph nedavno je objavio zanimljiv članak o deset stvari koje stranci vjerojatno ne znaju o Dubrovniku

Richard Lavljeg Srca

U Dubrovniku se ima štošta vidjeti. Među poznatijim građevinama tog drevnog grada je i katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, piše britanski Telegraph

Ono što je manje poznato je to da je dubrovačka katedrala sagrađena uz novčanu pomoć Richarda Lavljeg Srca koji je 1192. godine vraćajući se iz križarskog rata zapeo u oluji u Jadranskom moru. Prema legendi, kralj Richard je obećao Bogu sagraditi katedralu tamo gdje pristane.

Kralj Richard završio je na Lokrumu, no mještani Dubrovnika na kraju su ga nagovorili da sagradi katedralu u njihovom gradu, a ne na otoku.

Odlični odnosi sa SAD-om

Jedna od zanimljivosti je činjenica da je Dubrovnik bio među prvima koji je sklopio trgovačke ugovore s novonastalim Sjedinjenim Američkim Državama. Neki ljudi čak tvrde da je Dubrovnik bio prvi na svijetu koji je 1783. godine priznao SAD.

Čvrste zidine

Dubrovnik je možda najpoznatiji po svojim zidinama nastalima između 12. i 17. stoljeća. Na nekim su mjestima čak šest metara debele i nijedna neprijateljska vojska nije ih probila.

Tijekom gradnje tvrđave Minčeta u 15. stoljeću, zbog nedostatka kamena, Dubrovnik je donio odredbu da svatko tko dolazi iz Gruža ili Ploča mora donijeti jedan kamen.

Rat

Dubrovnik je sudjelovao u Domovinskom ratu. Grad se našao pod opsadom JNA dugih osam mjeseci 1991. i 1992. godine, a tijekom granatiranja Starog grada poginulo je mnoštvo civila i vojnika. Više od 11.000 zgrada u Dubrovniku oštećeno je tijekom Domovinskog rata, no zahvaljujući restauraciji šteta danas nije toliko vidljiva.

Danas se na brijegu s kojeg je vršeno granatiranje nalazi Muzej Domovinskog rata, smješten u prizemlju utvrde Imperial na brdu Srđ.

Holivudska zvijezda

Dubrovnik je redovito na televiziji, a uskoro i u kinu, kao što to svi ljubitelji serije 'Igra prijestolja' i znanstvenofantastičnog serijala filmova 'Ratovi zvijezda' dobro znaju. Tijekom 2017. godine Leonardo DiCaprio u Dubrovnik će dovesti glumačku ekipu za novi film o Robinu Hoodu.


Odvojen od Hrvatske

Sjeverno od Dubrovnika nalazi se dvadesetak kilometara kopna koje pripada Bosni i Hercegovini te tako graničnim prijelazom odvaja krajnji jug Hrvatske od ostatka države. Dubrovačka Republika u 18. stoljeću prodala je taj komad zemlje Otomanskom Carstvu kako bi se dodatno zaštitila od Mletaka te napunila riznicu.

Apoteka

U Dubrovniku se nalazi najstarija apoteka u Europi. Franjevački samostan u kojem se ona nalazi osnovan je 1317. godine. Franjevci su za mještane pripremali lijekove od raznih trava, a apoteka je i dan danas otvorena, no u obliku moderne trgovine.

Obožavatelji

Dubrovnik ima mnoštvo obožavatelja. Među njima su se tijekom mnogih stoljeća našla i neka prilično poznata imena, poput baruna Georgea Gordona Byrona te Georgea Bernarda Shawa. Byron je Dubrovnik nazvao 'biserom Jadrana', a Shaw ga je smatrao 'rajem na Zemlji'.

Robovlasništvo

Dubrovnik se od svojih najranijih dana protivio robovlasništvu. Zakonom ga je zabranio 1416. godine i prozvao sramotnim, pogrešnim, odvratnim te protivnim cijelom čovječanstvu.

Ne srami se svojih godina

Dubrovnik ima jedan od najstarijih kanalizacijskih sustava (1296.) koji je, baš kao i apoteka, još uvijek u upotrebi. U Dubrovniku je također jedan od najstarijih karantenskih objekata (1377.) te jedno od najstarijih sirotišta (1432.). Ukratko, Dubrovnik je možda star, no njegove su bore uglavnom vesele.