BRITANSKI PSIHOLOG TVRDI

Današnje društvo zapostavlja mladiće

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 08:24
  • Objavljeno 05.05.2009 u 07:33
tuzan decko

tuzan decko

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Jedan britanski psiholog tvrdi da je današnje društvo previše fokusirano na djevojčice, djevojke i žene općenito, a dječake sustavno zapostavlja, pa oni zato pokazuju sve lošije rezultate

Naime, psiholog Michael Gurian, koji je izdao knjigu 'The Purpose of Boys' (Svrha dječaka), smatra da su dječaci zanemarivani još od vrtića, a to se nastavlja i u osnovnoj i u srednjoj školi, sve do adolescentskog doba.

'Obitelji, škole i društvo općenito okrenulo se vrijednostima koje nosi ženski rod u novom mileniju, dok s druge strane dječacima ne daje nikakvo vodstvo u životu. Generacije momaka nas pitaju koja je njihova svrha, a naš je konstantan odgovor: Nemamo pojma', kaže Gurian.

Čini se i da statistika ide u prilog ovome – pokazalo se da 53 posto djevojčica i djevojaka u školama postiže dobre, vrlo dobre i odlične rezultate, dok je tek 44 posto momaka u istom rangu.

Gurian ističe da su u prošlosti mladići od roditelja učili kako se izboriti za sebe u životu i imali su već unaprijed zacrtanu ulogu koja ih je određivala. Danas je sve manje takvih uloga, obitelji ne znaju ni same što bi im rekle, dok škola i društvo ne razumiju njihove prirodne potrebe.

Čini se da Michael Gurian nije sam u svojoj teoriji. Dave Strudwick, ravnatelj jedne osnovne škole, smatra da je školstvo previše feminizirano.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi