NEOBIČNE KOMBINACIJE

Dagnje s pivom i mousse od kestena i krušaka

17.11.2014 u 15:16

Bionic
Reading

Marin Medak, chef i vlasnik bistroa RougeMarin pokazao je da pivo može biti sjajan dodatak različitim vrstama jela pa čak i dagnjama kao i desertu od kestena i krušaka

Osim što je pokazao da kuhanje s pivom može biti zanimljiva i maštovita avantura, chef Marin otkrio je da je pivo odličan aperitiv, a zlatno je pravilo da pivo s kojim se kuha, izvrsno odgovara i kao piće uz ova jela. Karlovačko Royal 1854 zbog se svoje iznimne punoće okusa, koje mu daje posebna sorta aromatičnog hmelja te dvije vrste ječmenog slada, izvrsno sljubilo s navedenim jelima.

Potrebni sastojci:

60 ml maslinova ulja
150 g luka (sitno nakosanog)
2 režnja češnjaka (sitno nakosanog)
250 g cherry rajčica prerezanih na ¼ (ili 4 rajčice san marzano, oguljene i narezane na kockice)
500 ml piva Karlovačko Royal 1854
1,5 kg dagnji očišćenih od brkova i nečistoća izvana
60 g maslaca
grubo mljeveni papar
30 g mladog luka

Priprema:

Zagrijati ulje, dodati luk i češnjak. Sotirati 3-4 minute, dodati rajčice i kuhati još 5-6 minuta. Dodati pivo, zakuhati, dodati dagnje, smanjiti vatru, pokriti i pustiti da se upari 5-6 minuta. Malo protresti posudu da se sve dagnje otvore (one koje se ne otvore baciti!).

Procijediti dagnje i povrće u zdjele, nastalu juhu vratiti u tavu, dodati maslac i papar, pustiti da zakuha, ubaciti mladi luk na minutu i preliti preko dagnji. Poslužiti s kruhom.

Mousse od kesten-pirea s kruškama i kremom od piva

Potrebni sastojci:
1 kg kestena
150 ml punomasnog vrhnja
50 g maslaca
450 g mascarponea
290 ml slatkog vrhnja za šlag
1 naranča
rum za kuhanje (po želji)
začini za kuhanje krušaka: klinčić,
zvjezdasti anis, štapić cimeta (2 cm),
đumbir (20 g), svježi ružmarin (10 g)
šećer
6 žumanjaka
150 ml piva Karlovačko Royal 1854

Priprema:

Mousse od keste-pirea
Očišćene kestene skuhati, ocijediti (vodu ostaviti), posušiti i samljeti. Staviti u lonac i dodati punomasno vrhnje. Ugrijati uz stalno miješanje,
dodati maslac i začiniti po želji (šećer, rum…). Ako je pregusto, dodati malo tekućine u kojoj su se kuhali kesteni. Mascarpone izmiješati sa 285 g kesten-pirea u finu glatku masu. Istući slatko vrhnje za šlag, umiješati dio u smjesu pirea i sira, promiješati i dodati ostatak šlaga lagano miješajući. Ohladiti.

Kruške kuhane u ružmarinu
U vodu staviti oguljenu koru naranče, klinčić, zvjezdasti anis, štapić cimeta, svježi ružmarin i zgnječenu krišku svježeg đumbira te dodati šećer (na 100 ml vode staviti
otprilike 100 g šećera). Kada se smanji količina tekućine u posudi, dodati kruške (narezane ili u komadu) i kuhati (neka kruške ostanu malo tvrđe). Maknuti s vatre, poklopiti i pustiti da se kruške ohlade u redukciji.

Sabayon s pivom Karlovačko Royal 1854
Miješati žumanjke i šećer (90 g) u vatrostalnoj zdjeli dok smjesa ne postane pjenušava i svijetla. Staviti zdjelu u lonac blago kipuće vode (voda ne smije dodirivati zdjelu). Neprekidno miješajući postupno dodavati pivo dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Nastaviti miješati balon-žicom dok smjesa ne bude dovoljno gusta da ostavi vrpčasti trag. Posluživanje: na mousse od kestena staviti narezane kuhane kruške te preliti vrućim sabayonom.