MIRISNI SAVEZNIK

Curry dokazano pomaže u gubitku kilograma

20.05.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Želite li početi gubiti kilograme, vrijeme je da u prehranu uvrstite poznati indijski začin –curry. Znanstvenici su vjeruju da ovaj začin sadrži aktivni sastojak koji pomaže u borbi s debljinom

Jela koja sadrže indijski šafran, sastojak mješavine začina curryja, pomažu u gubljenju kilograma dok ista jela bez tog začina nemaju jednak učinak. Indijski šafran sadrži kurkumin, biljne kemikalije koje se lako apsorbiraju u tijelo, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Tufts iz Bostona.

Svoja su saznanja objavili u stručnom časopisu Journal of Nutrition, a vjeruju da kurkumin potiskuje rast masnog tkiva kod mišjih i ljudskih stanica.

Indijski šafran je posebno učinkovit kad s e dodaje jelima bogatim masnoćama. Prema dosadašnjim istraživanjima pokazalo se da kurkumin sprečava formaciju novih krvnih žila koje potpomažu pirenje masnog tkiva, a koje su uzrok debljanja.

'Debljina je rezultat rasta i širenja masnog tkiva koje se ne može dogoditi ako se ne formiraju nove krvne žile, što je proces poznat kao angiogeneza. Prema našim podacima, kurkumin sprečava angiogensku aktivnost u masnom tkivu', kaže voditelj ovog istraživanja Mohsen Meydani. Nakon pokusa na miševima, sljedeći su korak klinički pokusi na ljudima, najavljuju znanstvenici.