ultimativni model

Crvene haljine nikad nisu bile popularnije, a kraljica Letizia i njezina svekrva ovu nose skoro 40 godina

08.01.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Kraljica Letizia poznata je po modnom recikliranju, a jedna modna reciklaža posebno privlači pažnju. Riječ je o atraktivnoj crvenoj haljini s plisiranom suknjom čiji dizajn potpisuje Carolina Herrera. Kraljica Sofia nosila ju je 1980., a njezina snaha, kraljica Letizia vratila ju je na scenu u punom sjaju 2018. godine

Sve više članova kraljevske obitelji odlučuje reciklirati odjeću iz svojih ormara, obnavljati je i prilagođavati različitim stilovima, podržavajući održivost u modnoj industriji, ujedno pokazujući veliko stilsko umijeće. Isto tako, postalo je uobičajeno vidjeti kako pripadnice kraljevskih dvora traže inspiraciju u ormarima svojih kćeri ili svojih prethodnica, majki ili čak svekrvi.

Imali sto prilike vidjeti u slučaju Charlotte Casiraghi koja je nerijetko nosila simbolične haljine iz ormara svije majke, Caroline de Monaco, zatim kod princeze Amalije i garderobe njezine majke, nizozemske kraljice Máxime, a zatim je tu i kraljica Letizia koja je nosila neke od najupečatljivijih komada iz ormara svoje svekrve, kraljice Sofie.

Posljednjih godina i kraljica Letizia nerijetko je znala zaviriti u ormar svoje svekrve, kraljice Sofije i zablistati u nekim od njezinih najlegendarnijih izgleda iz 80-ih i 90-ih, vjerojatno najupečatljivijeg doba modnom izričaju majke sadašnjeg španjolskog kralja.

Jedan od najistaknutijih primjera viđen je u prosincu 2018. tijekom dodjele nagrada National Fashion Industry Awards kada je Kraljica Letizia pronašla crvenu haljinu koju je kraljica Sofia nosila 1980., tijekom jedinog službenog posjeta Danskoj prilikom kojeg je razgovarala s kraljicom Margaretom, koja će za samo nekoliko dana abdicirati nakon više od pet desetljeća na prijestolju. Nakon toga nosila ju je još nekoliko puta, uključujući u kombinaciji sa zlatnim lančićem.

Riječ je o spektakularnoj crvenoj haljini - jednoj od kraljičinih omiljenih boja kada je riječ o odijevanju - midi dužine, s podignutim ovratnikom, kratkim lagano puf rukavima s pasicom, istaknutog struka i plisiranom suknjom vječno elegantnog A-kroja. Dizajn je to koji pripada Carolini Herrera.

  • +9
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: 261/Cuesta / Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Ista crvena haljina, dva različita načina stiliziranja

Uistinu laskav izbor kraljica Sofia je u 80-ima kombinirala s damskim šeširom i mrežom za kosu, kao i velikom bisernom ogrlicom - jednim od njezinih zaštitnih znakova. Tri desetljeća kasnije kraljica Letizia odlučila je isfurati total look u crvenoj boji, zadržavajući tu snažnu boju i na dodacima i obući. Tako je stajling upotpunila crvenim naušnicama te vječnim salonkama u crvenoj boji. A Letizia ju je odjenula još jednom i to u ožujku 2022. prilikom službenog ručka organiziranog u čast posjete predsjednika Costa Rice.

Inače, ove sezone crvena je veliki trend, crvene haljine imaju baš sve potrebno da postanu alternativa čak i vječnom klasiku - maloj crnoj haljini. Stoga se ne bismo iznenadili da kraljicu Letiziju ponovno ili možda čak prijestolonasljednicu princezu Leonor ugledamo u prepoznatljivom crvenom dizajnu.

KRALJICA STILA

Modna investicija: Elegantan kaput, kakav nosi kraljica Letizia, uvijek će biti in

Pogledaj galeriju