CRNA PLAVUŠA

Claudia Schiffer na meti kritika zbog rasizma

04.06.2010 u 09:28

Bionic
Reading

Supermodel Claudia Schiffer optužena je zbog rasne neosjetljivosti nakon što se pojavila na naslovnici magazina prerušena u crnkinju

Lijepa plavuša za ovu se priliku potpuno preobrazila u rasnu crnkinju uz pomoć tamnog pudera i ogromne perike koja joj je podarila afro frizuru. Za njenu je transformaciju zaslužan njen zemljak, slavni dizajner i fotograf Karl Lagerfeld. No nisu svi imali razumijevanja za njegovu umjetničku viziju.

Shevelle Rhule, urednica lifestyle magazina Pride, specijaliziranog za crnu rasu, smatra da su te slike neukusne. 'Uvredljive su i neukusne', upozorila je ona. 'Crnih žena ionako nema u vodećim magazinima, a ovime su pokazali da je taj problem moguće riješiti uz pomoć bijelih žena. Ne mislim da im je namjera bila uvrijediti nekoga, vjerojatno su mislili da je to umjetnički izričaj i da njime pomiču granice. No očito je da nisu razmišljali o pozadini i kontekstu', smatra Rhule.

Slike su objavljene u njemačkom magazinu Stern Fotografie povodom obilježavanja njegove 60. obljetnice, a nastale su još prije dvije godine za potrebe reklamne kampanje za Don Perignon. Osim tih, u magazinu su objavljene i Claudijine slike kao azijatkinje.