POČINJE VAKCINACIJA

Cjepivo protiv svinjske gripe dobit će svi Britanci

12.07.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo zdravlja namjerava cjelokupno stanovništvo cijepiti protiv svinjske gripe koja bi mogla uzeti maha već u rujnu

Nakon što je muškarac iz Essexa postao prva žrtva svinjske gripe u velikoj Britaniji koja nije prethodno imala težih problema sa zdravljem, vlasti su se odlučile na ovu drastičnu mjeru.

Novo cjepivo moglo bi biti spremno već za nekoliko dana, pretpostavlja se za pet, a britanski ministri predviđaju da će do kraja godine od gripe oboljeti više od 20 milijuna ljudi.

Zbog toga su odlučili osigurati 90 milijuna doza cjepiva koje bi trebalo stići u Britaniju narednih tjedana. Britanska vlada osigurala je dovoljno cjepiva za cjelokupno stanovništvo, a liječnicima obiteljske medicine rečeno je da se pripremu za nacionalnu kampanju cijepljenja.

To bi ujedno trebala biti najveća vakcinacija u zadnjih 50 godina, a stručnjaci se pribojavaju da bi se eventualnom mutacijom virusa situacija mogla znatno pogoršati.

'Mutira li virus, bit će gadno, a naša je namjera ljudima pržiti imunitet. No, sama logistika cijepljenja rekao 60 milijuna ljudi je možda precijenjena', rekao je Peter Holden iz Britanske liječničke udruge koji koordinira sve vezano uz svinjsku gripu.