ZDRAVE NAMIRNICE

Čime zamijeniti jaja, majonezu ili tjesteninu

02.06.2014 u 06:40

Bionic
Reading

Mogu li se primjerice jaja, majoneza ili tjestenina zamijeniti zdravijim, ali jednako ukusnim namirnicama? Itekako! Donosimo vam nekoliko pametnih prijedloga koji će vam pomoći u tome

Mnogi ljudi žele biti vitki i zdravi, ali se ne žele odreći nezdravih i ukusnih namirnica. No odricanje je jedini put do zdravlja i vitkosti, ali taj put ne mora biti toliko težak. Neke nezdrave namirnice jednostavno možete zamijeniti zdravijima, a jednako ukusnima. Donosimo vam nekoliko prijedloga 'zdrave zamjene'.

Umjesto majoneze probajte…

Svježi sir! Ova klasična dijetna hrana iznimno je ukusna, ali i učinkovita te dobro ide uz primjerice piletinu, tunjevinu i razne salate. Dakle idući put, umjesto kalorične majoneze, birajte ukusni, ali znatno manje kalorični svježi sir.

Umjesto bijele tjestenine probajte…
Rezance shirataki! Ovo japansko čudo napravljeno od brašna konjac korijena gotovo da uopće nema kalorija. Usto, ne sadrži gluten pa neće izazvati neželjene probavne tegobe. Rezanci shirataki mogu se jesti uz razne umake, kao prilog ili kao tijesto u juhi. Ukusni su, zdravi i od njih se zasigurno nećete udebljati.



Umjesto slanine/pancete/špeka probajte...

Pečenu šunku! Kad je ispečete, ona bude hrskava poput pržene slanine, ali ipak sadrži manje masnoća od nje. I baš kao što ste jeli slaninu u raznim kombinacijama, tako možete jesti i manje kaloričnu šunku. Ipak, šunka ne ulazi u kategoriju zdravih namirnica pa nemojte pretjerivati s njezinom konzumacijom.

Umjesto jaja probajte...

Pire od bundeve! Neovisno o tome pečete li slasticu ili pripremate ukusno slano jelo, umjesto jaja kao namirnice koja povezuje sastojke odaberite znatno zdraviju i manje kaloričnu bundevu. Kao zamjena za jedno jaje može vam poslužiti četvrt šalice pirea od bundeve. Nećete ni shvatiti da nema jaja!

Umjesto masnih umaka probajte…

Zdrave umake od povrća ili umak od soje! Umaci prepuni maslaca, margarina, brašna i sličnih sastojaka možda jesu ukusni, ali nipošto nisu zdravi, a i debljaju. Umjesto njih možete si pripremati umake od raznog povrća. Dodajte im začine i maslinovo ulje, ali izbjegavajte brašno, margarin i maslac. Možete konzumirati i sojin umak koji je ukusan, a zdraviji je.