'IT' DOMAĆI POTPIS

Čije haljine nose arhitektice, odvjetnice, novinarke?

20.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Ako se zateknete u Berlinu, u poznatoj ulici s pretežito dizajnerskom odjećom, jedan će vas butik naročito ugodno iznenaditi – u njemu se prodaje odjeća Andreje Bistričić. S ovom našom mladom dizajnericom porazgovarali smo o tom poslovnom uspjehu, kao i pripremama za nadolazeći Cro A Porter

'Volim eksperimentirati s dekonstrukcijom, ali u isto vrijeme volim i čiste, jednostavne linije. Volim reći da sam u konstantnom balansu između ta dva stila', opisala je svoj dizajnerski izričaj Andreja Bistričić. Ovih dana punom parom radi na kolekciji za Dioralop, brendu koji gradi s arhitekticom Majom Merlić i s kojim će se javnosti predstaviti za nekoliko tjedana, na Cro A Porteru. Istovremeno priprema i samostalnu kolekciju!

Dioralop sve je popularniji brend, a s Majom Merlić ga je pokrenula jer je oduvijek htjela raditi s printovima. 'Napokon sam našla idealnu osobu koja ima isti senzibilitet za modu i za umjetnost općenito. I mogu reći da je jedna od najboljih print majstorica na ovom području! Mom dizajnu je udahnula jednu novu svježinu. Što se pak tiče zajedničkog rada, za sada, a nadam se da će tako ostati i ubuduće, funkcioniramo doista jako, jako dobro.'

Da je modna publika itekako prepoznala Andrejin rad, govori njezino priznanje da najviše oblači arhitektice, odvjetnice, novinarke, čak i žene iz politike. 'Oblačim žene koje su spremne na izazov i vole eksperimentirati', rado napominje.

Kriza je neminovno pogodila i ovu branšu, osobito u Hrvatskoj, no Andreja je optimistična: 'Hrvatska je malo tržište, ali vjerujem da se od modnog dizajna može živjeti. Ima jako puno dizajnera koji su otvorili dućane i relativno dobro posluju. Vjerujem u pozitivu.'

Objasnila nam je i kako je 'dospjela' u Berlin: 'Do suradnje s berlinskim dućanom došlo je preko Ivana Mana, berlinskog dizajnera koji je nastupao na Cro A Porteru. Njemu se svidio brand Dioralop te nas je preporučio.' No od ove jeseni i u Australiji će se moći pronaći kreacije iz kolekcije Diarolop koje radi s Majom. Njezinoj je popularnosti i poslovnim mogućnostima na ruku išla i izložba koju je imala prilike postaviti u sklopu London Fashion Weeka početkom ove godine.

Koliko je naše tržište malo, govori i činjenica da svoju odjeću trenutačno bolje prodaje vani. A što se pak cijena tiče, cijene su iste i za inozemno, i za domaće tržište. Kod nas se njezin potpis trenutačno prodaje u zagrebačkom dizajnerskom dućanu Prostor te u Radićevoj ulici, ali samo kada organiziraju showroom.

Sredinom listopada najnovije zamisli iz Dioralopa moći ćemo pogledati na Cro A Porteru koji će se održati u zagrebačkom WestGateu.

'Neću vam još otkrivati detalje nove kolekcije, ali definitivno ću predstaviti Dioralop. Andreja Bistričić će imati posebno predstavljanje nakon Cro A Portera', rekla je dizajnerica koja osim ženske, radi i mušku kolekciju te ruksake.

Ove će se godine, otkrila je, prvi puta poigrati i s izradom nakita