ÜBER-SPORTAŠ

Četvrt stoljeća legende o BMW-u M3

12.07.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Da bi se stvorilo uspješan komercijalni sportski automobil valja imati trkaćeg pedigrea, te poželjno - rezultata u motorsportu. BMW ima pregršt jednog i drugog u obliku legendarnog M3 koji ove godine slavi 25. rođendan

Priča o M-u zapravo započinje mnogo ranije. Godine 1936. za upravljačem kultnog modela 328 našao se Alex von Falkehausen koji je u periodu do početka Drugog svjetskog rata osvojio dva puta Mile Migliju, Le Mans i još 120 utrka širom Europe. Nakon rata Bavarci su bili u teškoj ekonomskoj situaciji te su se držali dalje od sporta sve do 1972. kada je BMW osnovao odjel Motorsport GmbH.

Iste je godine predstavljen i reli model 2002 s rednim šesterocilindričnim agregatom snage 240 KS te 3.0 CSL, namijenjen svjetskom prvenstvu na kružnim stazama. Model 3.0 CSL s lakoćom je osvojio Nurburgring i Le Mans te je u periodu od 1973. do 1976. postao najtrofejniji trkaći automobil svih vremena. Europsko prvenstvo na kružnim stazama, primjerice, osvojio je čak šest puta. Iz silnog pobjedničkog entuzijazma iznikao je prvi BMW-ov serijski automobil M koji je nastao pod konstruktorskom palicom dokazanog odjela Motorsport. Bio je to M1. Konstruktori su ga namijenili FIA-inom prvenstvu GT koje je zahtijevalo da se svaki natjecateljski automobil homologira za cestovnu upotrebu i proizvede u najmanje 400 primjeraka.

Zbog kašnjenja sa serijskim modelima, BMW se u prvoj godini nije uspio kvalificirati za prvenstvo pa su tvrdoglavi Nijemci pokrenuli vlastito natjecanje ProCar. Trkaću verziju M1 pogonio je 3,5-litreni redni šestak snage 470 KS, kojem je naknadnim dodavanjem turbopunjača snaga podignuta na cca 850-950 KS. Serijsku izvedbu je pogonio isti, no slabiji, središnje postavljeni agregat snage 277 KS, koji je poprilično laganom automobilu omogućavao ubrzanje s mjesta do 100 km/h za 6,5 sekundi te maksimalnu brzinu veću od 250 km/h, zbog čega je M1 stao uz bok tada najsnažnijim talijanskim superautomobilima.

M1 nikada nije dobio pravog nasljednika, no BMW-ovi inženjeri okrenuli su se stvaranju novog trkača za svjetsko i europsko natjecanje Touring car. Na bazi tadašnje serije 3 stvorili su vozilo koje je u razdoblju od 1987. do 1992. poharalo svijet automobilskog sporta. Rođen je BMW M3. Ne samo da je M3 osvojio sve što se osvojiti dalo te dominirao sportskom scenom punih pet godina, već je serijska verzija nadvisila sva prodajna očekivanja. 'Civilni' M3 s rednim atmosferskim četverocilindričnim agregatom snage 195 KS prodao se u nevjerojatnih 17.100 primjeraka. U godinama koje su uslijedile BMW-ova serija M stekla je svojevrstan kultni status i gotovo fanatičnu privrženost zaljubljenika u automobile.

Četvrt stoljeća kasnije BMW-ov odjel broji pet modela - M3, M5, M6, X5 M i X6, i čitav niz njihovih izvedenica, a konačno će im se ove jeseni pridružiti i 'najmanji' model zasnovan na seriji 1 Coupe. Ovo 'najmanji' može se uzeti s dozom rezerve jer je aktualna serija 1 veća od legendarnog izvornog M3, no pretpostavljamo da će biti i daleko snažnija.