LIJEPE I MEKE

Četiri jednostavna pravila za njegovane ruke zimi

13.01.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Snijeg, vjetar, kiša, hladnoća, sve to utječe na našu kožu. No dok su nam drugi dijelovi kože najčešće pokriveni, ruke su gotovo uvijek otkrivene. Stoga o njima zimi treba posebno paziti želite li da budu lijepe i njegovane

1. pravilo

Dobra krema

Gubitak vlage najveći je problem. Čak i kada peremo ruke običnim sapunom, on isušuje kožu do 25 posto. Najbolja je masna krema na bazi pčelinjeg voska ili vazelina, a nećete pogriješiti ni ako utrljate pčelinji vosak, med ili vazelin u ruke. Ostavite neko vrijeme da se upije. Iznenadit ćete se kako se masnoća brzo upija!

Također je dobro koristiti prirodne sapune, a posebice valja izbjegavati one sa sulfatima!

2. pravilo

Omekšajte kožicu na noktima

Suha kožica na noktima i oko njih može postati prava napast. Obično zapinje, a najgore je što vam zbog nje mogu puknuti i fine najlon čarape. Dakako, ovako se stvaraju i zanoktice. Stoga je najbolje ukloniti suvišnu kožicu. Područje oko noktiju prvo namažite kremu bogatom uljem, a nećete pogriješiti ni ako koristite čisto maslinovo ulje. Kad koža omekša, uzmite škarice i sve što viri odrežite, a kožicu na noktu štapićem za uši natopljenim u ulje (najbolje narančino) lagano gurajte prema korijenu nokta. To je najbolje raditi jednom tjedno.

3. pravilo

Ojačajte nokte

Nokti koji lako pucaju uglavnom su pokazatelj loše prehrane ili kakve druge neravnoteže u organizmu. Također, mogu biti i znak da koristite loše lakove za nokte. Svakako izbjegavajte one koje sastoje toluene, formaledehide te dibuthyl ftalate. Svi ti sastojci oslabljuju nokte i zbog njih oni lako pucaju. Zato obogatite prehranu jajima, mlijekom, žitaricama...

4. pravilo

Krema za sunčanje

Da, dobro ste pročitali. Iako nam je uz ove oblake, maglu, kišu i snijeg teško i zamisliti sunce, ipak treba znati da su ruke prve na udaru zimskih i proljetnih zraka sunca. No tada se ni ne sjetimo zaštititi ih. Trebali bismo na to misliti jer i sunce pridonosi starenju kože te nije ni čudo što ruke često izgledaju mnogo starije nego što je onaj čije su.