I ŠTO UČINITI

Brzi test kojim ćete otkriti jeste li depresivni

23.07.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Depresija se polako razvija u jednu od najraširenijih bolesti Zapada. Njemački znanstvenici su razvili brzi test za otkrivanje depresije, piše Deutsche Welle. Postupak je jednostavan: dovoljno je odgovoriti na četiri pitanja

Tuga, letargija, umor i pesimizam - depresija je jedna od najčešćih bolesti u Njemačkoj. Prema podacima Instituta Robert Koch, u nekom trenutku života njome su pogođeni svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac.

Najmanje 9000 njih godišnje - pravi broj je vjerojatno mnogo veći - počini samoubojstvo. To je više nego dvostruko veći broj smrtnih slučajeva nego onaj u prometnim nesrećama. U Njemačkoj je samoubojstvo, poslije prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti osoba između 15 i 35 godina, priopćio je Savezni zavod za statistiku u Wiesbadenu. Broj pokušaja samoubojstva je oko deset puta veći.

No ovakav razvoj se u pojedinim slučajevima može spriječiti, jer depresivnim osobama je potrebna pomoć profesionalaca. Da bi se na samom početku procijenilo je li netko depresivan, za to postoje testovi na internetu. Obično se radi o oko 20 pitanja na osnovi tzv. Beck Depressions Inventar (BDI) metode za grubu procjenu težine depresije pacijenata starijih od 13 godina. Pitanja se između ostalog odnose na pojave sljedećih simptoma u posljednja dva tjedna: tuga, pesimizam, osjećaj neuspjeha, gubitak zadovoljstva, osjećaj krivnje, pomisao na samoubojstvo, uznemirenost, razdražljivost, nezainteresiranost, umor ili gubitak spolnog nagona.

Na većinu pitanja nude se četiri odgovora, od 'nikada' do 'uvijek'. Za samo nekoliko minuta možete dobiti kratku dijagnozu, piše Deutsche Welle. Ukoliko postoje naznake depresije, portali preporučuju odlazak liječniku ili psihoterapeutu.

Liječnici često imaju vrlo malo vremena

No na Institutu Max Planck u Berlinu razvijen je još jednostavniji test za otkrivanje prvih simptoma sa samo četiri pitanja. 'Jednostavnost testa nam omogućava lakšu komunikaciju, kako s pacijentom, tako i s liječnikom', kaže voditeljica studije Mirjam Jenny za Deutsche Welle.

A četiri pitanja koja mogu dati odgovor na pitanje radi li se o depresiji ili ne glase:

Jeste ovog tjedna plakali više nego inače?
Jeste ovog tjedna bili razočarani sobom ili ste se mrzili?
Jeste ovog tjedna bili posebno obeshrabreni u pogledu budućnosti?
Jeste ovog tjedna imali osjećaj da ste gubitnica/gubitnik?

Ako odgovori na sva pitanja glase 'da', to znači da postoje znaci depresije te se preporučuje odlazak liječniku. Iako je za tradicionalne BDI testove obično potrebno manje od deset minuta, vrijeme je važan čimbenik, kaže Jenny. 'Liječnici imaju sve manje vremena, a naročito je u hitnim slučajevima važno da se ispitivanje obavi vrlo brzo.'

Ovaj brzi test s Instituta Max Planck počiva na proučavanju 1.300 mladih žena između 18 i 25 godina. Zbog toga je pouzdan samo za tu grupu. 'Za muškarce bismo morali razviti specifičan test, posebno zbog pitanja o plaču. Muškarci su manje skloni plakanju ili tomu da to priznaju', kaže Jenny.

Brzi test ne nudi definitivnu dijagnozu, što je posao psihijatra ili psihoterapeuta, ali zato ga može koristiti i nemedicinsko osoblje u školama ili u vojsci kako bi se depresija rano prepoznala i pokrenula pomoć za pogođene.