ZVIJER IZ SINSHEIMA

Brutus – oldtimer kojeg pogoni 47-litreni BMW-ov V12

11.03.2011 u 16:44

Bionic
Reading

Danas kada se svaki proizvođač koji drži do vlastite budućnosti bavi takozvanim downsizeingom, odnosno smanjenjem volumena motora u cilju bolje ekonomičnosti, priča koju donosimo u nastavku zvuči gotovo bajkovito

Koncem Prvog svjetskog rata nekolicina njemačkih inženjera okupila se s namjerom izrade najbržeg sportskog automobila na svijetu kojeg bi pogonio, pazite sad ovo – 47-litreni motor V12 iz borbenog zrakoplova.

Ovakvih motora u to vrijeme nije nedostajalo jer je Nijemcima bila zabranjena upotreba vojnih aviona. Ipak, ovime nisu izbjegnuti svi problemi. Entuzijastičnim Nijemcima nedostajala je šasija automobila koja bi mogla ponijeti monstruozni blok koji je težio čak pola tone. Nije samo masa bila problem, s obzirom na to da je gigantski V12 bio dugačak 1,8 metara, 1,1 metar visok i 0,8 metara širok.

U konačnici su se uspjeli dočepati vozila American LaFrancea sposobnog podnijeti nesvakidašnju masu i dimenzije te je tako u prostorijama koje su pripadale tehničkom muzeju u Sinsheimu nastao Brutus.

Automobil i danas pripada muzeju, a osim na izložbi često ga se može vidjeti kako plaši malu djecu po zabavnim i tematskim sajmovima i povijesnim utrkama.

Moćni V12 i danas, navodno, razvija između 500 i 750 KS pri nešto više od 1.500 o/min, a teško bi ga se nazvalo štedljivim obzirom da po prijeđenom kilometru troši litru goriva. Ipak, zato ga je pri 800 o/min moguće voziti brzinom od 100 km/h.