odmor za pamćenje

Brodsko-posavska županija: tko kaže da je Slavonija samo ravnica?!

31.08.2022 u 15:13

  • +7

Brodsko-posavska županija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Beusan

Bionic
Reading

Vožnja biciklom, planinarenje, nordijsko hodanje, šetnja šumskim stazama, lov i ribolov – ruralni prostor Brodsko-posavske županije nudi aktivni odmor za pamćenje

Ne vjerujte pričama o ravnoj Slavoniji, već posjetite kraj u kojem je nekoć bilo Panonsko more, vile su plesalo kolo, iz ognja iskakali Malik Tintilić i Domaći... I vidjet ćete da vam nekoliko dana odmora ni približno nije dovoljno da biste samo dotaknuli ljepote Brodsko-posavske županije, a kamoli istražili ovu jedinstvenu ruralnu destinaciju uz Savu.

Nekad otoci u Panonskom moru

U toj 'ravnoj Slavoniji' možete uživati u planinarenju Dilj gorom i Psunjem – nekad otocima u Panonskom moru - i tako stići do proplanaka u kojima su se nekoć događala svakojaka čudesa. Ne vjerujete? E pa neka vas put uz jezero Petnja odvede do Pljuskare na Dilj gori, šumskog kanjona s tri slapa i špiljom čiji je strop prekriven fosilima upravo iz razdoblja kada je ovdje bilo more. Posebnost su Pljuskare, koju inače obilaze planinari, gljivari i zaljubljenici u prirodu, najstarije naslage na Dilj-gori, prije gotovo 17 milijuna godina taložene stijene u bokovima kanjona.

U blizini Čardaka, najvišeg vrha ove gore, umjetno je jezero Ljeskove vode, okruženo gustom šumom hrasta, bukve, graba i bora u čijem hladu ribiči rado zabacuju udicu. Ako ste pak željni adrenalina, off road vožnja quadovima obroncima Dilj-gore, stazom 'Ivica od jarca', pružit će vam vrhunski doživljaj.

U potrazi za Potjehom

Želite li i se uspeti još više, jedan izlet napravite do jugozapadnih obronaka Psunja gdje ćete pronaći ostatke prašume s gorostasnim stablima bukve i hrasta kitnjaka. Ovaj prirodni rezervat znakovita naziva Muški bunar sa stoljetnim stablima i izvorom nalazi se na 800 metara nadmorske visine, a do najvišeg vrha Slavonije, na 984 metra izdignutog Brezovog Polja, od njega treba pješačiti dva i pol sata. Istina, nećete u gustim slavonskim šumama naići na Potjeha koji traži istinu niti na neki drugi lik kojem je život u Slavonskom Brodu utkala književnica Ivana Brlić Mažuranić, no uživat ćete u šetnjama i bojama rane jeseni, osluškujući riku jelena. Željni zabave okušat će se s društvom u paint ballu, a strastveni će lovci krenuti u lov na divlje patke, jer je ovaj dio Slavonije atraktivna destinacija lovnog turizma.

Vraćate se sigurno

A kad se nakon nekoliko dana posjeta Brodsko-posavskoj županiji noge umore od hodanja, opcije uvijek mogu biti jahanje, vožnja biciklom uz prisavske močvare i pašnjake, pokraj savskih meandara, riječnih rukavaca, arheoloških nalazišta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i vinskih podruma, gdje možete potražiti okrjepu i uživati u domaćim slavonskim delicijama i u Brodsko-posavskoj županiji ostati barem još jedan dan… A vratit ćete se sigurno!

Izvor: Društvene mreže