NAJLJEPŠI BOŽIĆNI UGOĐAJ

Britanski mediji: 'Zaboravite Beč i Prag – zaputite se u Zagreb'

21.12.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Zahvaljujući nagradi za 'najbolju božićnu tržnicu', koju je Zagreb dobio nakon ankete provedene među 100.000 putnika koji su prošli kroz glavni grad Hrvatske, čini se da bi nam turizam uistinu mogao poboljšati ekonomsko stanje

Iako je možda znatno poznatija po svojim ljetovalištima, Hrvatska ima i svoj zimski adut. Zagreb tijekom blagdana privlači sve veći broj turista raznim zanimljivostima poput festivala ledenih skulptura, prekrasnim ugođajem na Zrinjevcu i klizalištem na Tomislavovom trgu, piše Daily Mail

Posebni programi 'Adventa u Zagrebu' nude letove i hotelski smještaj, tematske šetnje po Zagrebu, desetke koncertnih događanja te ulice osvijetljene blagdanskim lampicama, na kojima će turiste osvojiti miris kuhanog vina, pečenih kobasica i kolača s cimetom.

Zagreb već šestu godinu nudi turistima poseban doživljaj blagdanskog razdoblja, a ove mu je godine posebno pomogla nagrada 'najbolje božićne tržnice' koju mu je dodijelila stranica European Best Destinations

'Ovaj događaj je vrlo važan za zagrebačku ekonomiju. Vjerojatno biste rekli kako je Hrvatska zemlja mora i ljeta, no imamo i kontinentalni dio koji je vrlo raznovrstan', rekao je direktor Sektora općih i pravnih poslova Turističke zajednice grada Zagreba Luka Benko.


Adventski program prošle godine privukao je rekordnih 56.000 posjetitelja u Zagreb, a svake godine ponuda je sve bolja pa već postoje i specijalizirani appovi za turiste u Zagrebu tijekom blagdana.

'Zagreb je dovoljno velik grad da može ponuditi sve ono što imaju tipični europski glavni gradovi, no dovoljno je malen da se njime možete prošetati', kaže hrvatska blogerica Andrea Pisac

Pisac dodaje kako zagrebački adventski program daje određeni polet i optimizam svojim stanovnicima u vrijeme ekonomske tromosti. Blogerici se čini da se blagdansko raspoloženje dobrim dijelom preselilo na zagrebačke ulice.

Iako nema sumnje da je adventski program već postigao jako dobre rezultate, turistička industrija smatra da treba još ulaganja i truda kako bi se povećala raznovrsnost ponude u Hrvatskoj.

'Najveći izazov hrvatskog turizma je produljiti sezonu', kaže glasnogovornica turističke agencije Atlas Nikolina Frklić.

Najveći broj gostiju tijekom adventa dolazi iz susjednih zemalja poput Bosne, Italije i Slovenije, no Hrvatska se nada da će početi privlačiti posjetitelje i iz Azije te SAD-a.

'Vrlo je intiman i ima dušu', komentirao je talijanski turist Franco Rossi u svom prvom posjetu Zagrebu dok je sa ženom ispijao šampanjac na Zrinjevcu.