KAO U SREDNJEM VIJEKU

Brinje rješava problem pasa lutalica – trovanjem!?

17.04.2015 u 10:19

Bionic
Reading

Čini se da dvorac Sokolac nije jedina stvar koja je u Brinju iz srednjeg vijeka, već i metode rješavanja problema pasa lutalica

Prijatelji životinja zgroženi su najavom Općine Brinje da će krenuti s uklanjanjem pasa lutalica trovanjem, što izaziva iznimno bolnu i tešku smrt životinje i zbog svoje okrutnosti zabranjeno je zakonom.

Oglas u kojem Općina Brinje i istoimena veterinarska stanica obavještavaju o akciji uklanjanja pasa lutalica postavljanjem otrovane hrane zvuči kao okrutna šala, no nije nemoguće i to da je u pitanju brutalna istina o sredini koja kao da ne živi u istome vremenu i prostoru s ostatkom Hrvatske. Oglas - čija se fotografija pojavila na internetu - nema datum, no da bi imao smisla i bio u skladu s bilo kojim zakonom, morao bi biti stariji od pojave fotoaparata.

Autori oglasa, odnosno pokretači akcije, ako se zaista ne radi o neslanoj šali, mogu sukladno odredbama Kaznenog zakona dobiti višegodišnje zatvorske kazne, a prema Zakonu o zaštiti životinja, novčane kazne do sto tisuća kuna.


Upozorenje na kraju oglasa o prijavi leševa životinja koje su pojele otrovanu hranu podsjeća na srednjovjekovne upute. Odredbe Kaznenog zakona o zaštiti životinja, koji nalaže lokalnim zajednicama osnivanje skloništa i provedbu programa zbrinjavanja, udomljavanja i kastracije životinja te edukaciju, ponajprije mladih, u Brinju očito još nisu stigle do svih građana.