ČITATELJI PIŠU

Bratislava - mala, ali zanimljiva prijestolnica

  • Autor: Željko Brkić
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 08:59
  • Objavljeno 21.01.2009 u 08:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Budući da sam obišao sve veće prijestolnice europskih gradova, odlučio sam posjetiti jednu manje posjećenu turističku destinaciju, Bratislavu. Nisam imao nikakvo posebno mišljenje o gradu, a kada sam i tražio neke informacije po internetu, naišao sam na vrlo oskudne rezultate

Pretpostavljam da je to tako jer je Slovačka zapravo uvijek bila u sjeni veće i razvijenije Češke čiji je glavni grad Prag mnogo primamljiviji turistima. Bratislava je političko, kulturno, umjetničko i životno središte Slovačke. Jedan je od kulturno najbogatijih gradova u Europi. Sačuvano je mnogo prekrasnih spomenika u starom gradu koji govori o svojoj prošlosti pod mađarskom vladavinom te mnogo muzeja. Po samom dolasku u grad, prvi mi je zapeo za oko bratislavski dvorac koji se izdiže nad gradom, a s njega se pruža pogled na cijeli grad. U 10. stoljeću, kada je Bratislava postala glavni grad Mađarske, postala je i krunidbeni grad, a dvorac kraljevska rezidencija. Mnogi ga zovu 'naopačke okrenutim stolom' zbog karakterističnog oblika kula na rubovima dvorca.

S ovog vidikovca pruža se pogled na mostove na Dunavu, a najzanimljiviji je svakako Novi most. On je obješen na jednom stupu, a na vrhu stupa, na visini od 80 metara nalazi se restoran i vidikovac do kojih se dolazi pomoću lifta smještenog u jednom kraku stupa, dok se u drugom kraku nalazi 430 stepenica. I s tog vidikovca pogled je impresivan, ali kad sam ja bio gore, užasno je puhalo pa sam izdržao svega par minuta. Skoro cijeli centar grada je pješačka zona puna restorana, pubova i kafića. U jednom od njih probao sam pivo ZlatyBažant i zaljubio se na prvi pogled. Pivo je stvarno vrhunsko. U samom centru nalazi se Opera, ona je najbolji orijentir za grad. U gradu se nalazi niz neobičnih skulptura koje će vam ispričati brojne legende koje se kriju u ulicama grada.

Nemojte se iznenaditi ako vas uslika kakav paparazzo, naime, takva skulptura se nalazi pored poznatog bratislavskog restorana Paparazzo. Tu je i skulptura nazvana Man at work, tzv. Ćumil za kojeg neki kažu da je član paravojnih postrojbi, neki da je radnik u kanalizaciji, a neki kažu da je samo perverznjak koji viri pod haljine zgodnih Slovakinja. Nedaleko se nalazi i 'točka nultog kilometra' s upisanim udaljenostima 29 metropola. Glavni trg krasi Rolandova fontana za koju legenda kaže da se kip na njenu vrhu u večeri sa Stare na Novu godinu okrene na suprotnu stranu kako bi pozdravio stare junake koji su u prošlosti branili grad.

Gradski prijevoz je dobar. Postoje tramvaji, autobusi i trolejbusi, a postoji i opcija taksija koji i nije tako skup ako vas se vozi više. Jedino što njihov taksimetar naplaćuje i stajanje, pa ako imate više semafora do hotela ili zapnete u gužvi, nadrapali ste. Međutim, Bratislava je grad za pješake, tako da sve što je zanimljivo možete obići i pješice. Zanimljivo je to da je nekad vozio tramvaj od Bratislave do Beča. Inače, to su dva najbliža glavna grada u Europi jer ih dijeli samo 60 kilometara. Proteklih nekoliko godina Bratislava je postala poznata po svojim novogodišnjim zabavama te je po tome i dobila nadimak Partyslava.

 

Budući da sam se zatekao tamo na Novu godinu, na glavnom trgu bili su štandovi koji su posluživali kobasice, roštilj, pivo, palačinke, bilo je kojih -10, ali me pivo grijalo, pa mi nije jasno kako se jedan njihov sunarodnjak odlučio na obaranje rekorda - po toj hladnoći skinuo se i legao u bačvu punu leda i tako ostao dva sata. Nadam se da je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, da trud nije bio uzaludan. Još da spomenem mogućnosti šopinga za one koji vole razgledavanje presjeći kojom šoping-turom. Dakle, šoping je najbolje obaviti na Kamenom trgu, gdje se nalazi velika šoping-zona, ili u jednom od poznatih trgovačkih centara, Aupark i Polus. Sa samim smještajem sam bio zadovoljan, bio sam smješten u hotelu s tri zvjezdice vrlo povoljno, sve je bilo čisto i uredno, TV u svakoj sobi, u nekima i LCD, doručak je bio odličan, a trebalo mi je samo 20 minuta tramvajem do centra. Kad se sve zbroji, Bratislava je jedan mali, ali vrlo pitom i zanimljiv grad za koji vjerujem da će u budućnosti stajati uz bok svim velikim turističkim prijestolnicama, a i ja sam planiram se vratiti u taj grad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi