ISTRAŽIVANJE

Bol jače osjećamo kada mislimo da nam je namjerno nanose

  • Autor: A. B.
  • Zadnja izmjena 02.01.2009 12:34
  • Objavljeno 02.01.2009 u 08:00
udarac šamar žena

udarac šamar žena

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Pri istom intenzitetu boli više će nas boljeti ako smo uvjereni da nam je netko namjerno, a ne slučajno nanio bol, otkrivaju nova istraživanja sa Sveučilišta Harvard

Ispitanicima u studiji davani su električni šokovi kako bi se potvrdila ova teorija.

Oni koji su mislili da električne šokove dobivaju od osobe koja ih namjerno želi povrijediti ocijenili su šokove bolnijima, za razliku od onih koji su vjerovali da su im osobe slučajno nanijele bol.

Također je zanimljivo da su se ispitanici koji su vjerovali da slučajno dobivaju šokove na njih brzo naviknuli, dok su oni iz prve grupe pri svakom šoku ponovno proživljavali bol.

'Iako se odavno znalo da mentalno zdravlje ljudi i njihov stav mogu utjecati na iskustvo boli, sada se potvrdilo da i naša percepcija o tuđim namjerama može utjecati na prag boli', objasnio je Kurt Gray, koji je provodio istraživanje.

Dva ista događaja s istim intenzitetom fizičke boli nisu jednaka kada osoba vjeruje da joj netko namjerno želi nauditi. 'Ako nam netko slučajno naudi, znamo da se to dogodilo jednom i da više neće. No ako znamo da nam netko namjerno nanosi bol, onda pretpostavljamo da će se to dogoditi opet. Ima smisla da u tom slučaju naše tijelo i mozak drugačije doživljavaju bol, jer prepoznaju da takav čin može biti signal za opasnost', rekao je Kurt Gray.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi