NOVI TRENDOVI

Bijeli drveni podovi: Totalna ludost ili jedan od najboljih izbora za uređenje interijera

24.11.2021 u 06:16

Bionic
Reading

Pandemija i lockdown mnoge su naveli da se počnu baviti sportom, sade biljke, uzgajaju povrće, peku domaći kruh, a mnogi, zasićeni pogledom na ista četiri zida, okrenuli su se preuređenju doma. Jedan od većih trendova koji se nametnuo zahvaljujući društvenim mrežama bojenje je drvenih podova u bijelu boju. No iako će bijeli podovi prostoru dati svježinu te privući i reflektirati više svjetla, nije sve baš tako jednostavno s njima

Jednog toplog dana u kolovozu influencerica s društvenih mreža i umjetnica Caroline Calloway odlučila je napraviti neke doista zanimljive renovacije u svom domu. S hrpama odjeće i knjiga još uvijek na podu njezina doma na Manhattanu, nanijela je bijelu boju na sve podove od tvrdog drveta u stanu.

Cijeli proces pomno je dokumentirala i objavljivala na svom profilu, a na društvenim mrežama nastao je wow moment. Korisnici Twittera žustro su raspravljali o ideji bojenja podova u bijelo, to je tog trenutka postala vrlo popularna tema u SAD-u, a dok su neki bili zadivljeni, drugi su bili užasnuti – kako god, diglo se puno prašine oko u početku običnog farbanja, piše The Wall Street Journal.

Calloway, koja je pozornost privukla svojim ručno ukrašenim svijećama i svjetlucavim kolaž umjetninama, kaže da bijeli podovi idu u korak s novom estetikom. 'Prije sam bila maksimalan maksimalist, a sada sam minimalni maksimalist', kaže ona. Inspiraciju za bijele podove dobila je na Pinterestu. 'Izgledali su jednostavno jako dobro, a ja želim da moj dom izgleda jako dobro', kaže ona.

Hashtagovi ##whitefloor i #painttok na TikToku otkrivaju niz oduševljenih renovatora domova, podjednako amatera, kao i profesionalaca, koji se odlučuju za bijele podove umjesto onih tradicionalnih. Preuređenje drvenih podova ide u korak s potražnjom potrošača za održivošću i recikliranjem te cottagecore estetikom nadahnutom idealiziranim ruralnim životom koja je obilježila 2020. godinu, a najviše razdoblje provedeno u zatvorenim prostorima uslijed pandemije.

'Obojene podne daske stvaraju shabby chic dojam, istovremeno vrlo ugodan i teksturiran', kaže Gemma Riberti, voditeljica interijera u agenciji za predviđanje trendova WGSN.

Kreatorica sadržaja Brigette Muller objavila je video na TikToku, u kojem prikazuje završetak bojanja podova, a video je skupio više od 400 tisuća pregleda. Muller, koji crpi inspiraciju iz francuskih i viktorijanskih dekorativnih stilova, zapravo se tada preselila u novi stan u kojem su je već dočekali bijeli podovi te ih je samo prebojila u željenu topliju nijansu bijele. 'Bijeli podovi imaju tu živahnu, nostalgičnu kvalitetu koja se savršeno uklapa u moj stil', kaže ona.

Lori Guyer, vlasnica antikvarnice White Flower Farmhouse u North Forku na Long Islandu, specijalizirana je za renovacije ograničene budžetom.

Kako kaže, drvene podove boji od 1995. godine, nedugo nakon što su ona i suprug osnovali obitelj. 'Pokušavala sam napraviti lijep dom za obitelj, bojala sam podove, bojala sam namještaj i radila sam sve što sam mogla s malim budžetom', ističe.

U Skandinaviji bijeli podovi, osim estetske, imaju ulogu maksimalnog iskorištavanja dostupnog svjetla. Dizajnerica interijera Karolina Törnqvist, osnivačica Studija Törnqvist sa sjedištem u Londonu i Stockholmu, kaže da je bojanje drvenih podova u bijelo nešto što se u Švedskoj radilo stoljećima, a datira još od seoskih vikendica iz 1700-ih, kada su se bijelom bojom na drvenim podovima slikali kvadratni uzorci. Naime tada je to bio isplativ način repliciranja uzoraka na kvadratnim kamenim podovima koji su prevladavali u Francuskoj i Engleskoj.

No kada je riječ o bijelim podovima čija je estetska privlačnost neupitna, postoji jedan poprilično velik problem, odmah vidljiv roditeljima male djece. 'Teško ih je održavati čistima', kaže dizajner interijera Orlando Soria. Tijekom jednog od brojnih lockdowna u Kaliforniji, Soria je u svojoj novoj kolibi u Fish Campu u Kaliforniji maknuo plavi tepih kako bi obojio drveni pod ispod njega, a zbog ograničene ponude u lokalnoj trgovini koristio je zidnu boju umjesto one za pod.

Za ipak bolje i profesionalnije rezultate Lori Guyer preporučuje prvo nanijeti sloj temeljnog premaza, zatim dva do tri sloja boje za pod, a za taj posao bilo bi dobro odvojiti dva dana kako bi se svi slojevi dobro osušili. Prema njezinim riječima, za bojanje podova najbolji izbor je uljna emajlna boja jer daje izdržljivu zaštitnu završnu obradu koja djeluje poput glazure. Dodavanje dodatnog sloja prozirnog premaza, dodaje, pomoći će u zaštiti poda, pogotovo ako imate kućne ljubimce ili malu djecu u kući, ali to nije obavezan korak, pogotovo ako sama boja već ima sjaj ili polusjaj.

Dva glavna čimbenika koji određuju dugovječnost ovog diy projekta vaša je stručnost te snaga i kvaliteta same boje. Tako, naprimjer, Guyer kaže da je tek nakon pet godina ponovno obojila jedan kat u svojoj kući. Soria, naprotiv, procjenjuje da će svoje podove osvježiti svakih šest mjeseci, smatrajući da će zbroj malih popravaka i dalje koštati manje od ukupne obnove poda.

Što se tiče Caroline Calloway s početka priče, nakon bojanja podova u kolovozu, sredinom rujna morala je staviti još jedan gornji sloj, no kaže da je njezin pod još uvijek imao dosadan, 'kredasti' mat izgled. 'Da, to je na mojoj listi obaveza i vjerojatno ću nekome platiti da to učini. Mislim da ću prepustiti profesionalcima da se bave poliuretanom', zaključuje.

  • +70
Noviteti na Milanskom sajmu namještaja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo