ZA DEČKE

Bigoreksija – iskrivljena slika o vlastitom tijelu

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 03.12.2008 10:25
  • Objavljeno 03.12.2008 u 10:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vjerojatno ste čuli za anoreksiju, koja nažalost pogađa sve više cura, ali znate li što je bigoreksija, poremećaj koji muči neke pripadnike jačega spola?

Od bigoreksije, muskularne dismorfije ili reverzne anoreksije, kako se sve naziva ovaj poremećaj, pate mladići kojima je
tjelovježba toliko važna da zbog nje zanemaruju sve ostalo u životu – školu, prijatelje, obitelj, djevojke i dr. Štoviše, vježbati nastavljaju čak i kada su bolesni, imaju upalu mišića ili slomljene kosti!

Prevelika zaokupljenost razvojem mišića kod nekih pripadnika muške populacije može uzrokovati poremećaj slike tijela sličan anoreksiji.

Termin muskularna dismorfija potječe iz 1997. godine, a opisuje psihološki poremećaj uzrokovan medijskim pritiskom na dečke. Naime, kao što je djevojkama nametnut imperativ mršavosti i kao što u časopisima, reklamama, na televiziji vide mršavice, tako su i dečki zapljusnuti slikama mišićavih muškaraca savršena izgleda koje forsiraju mediji.

Dečki koji boluju od ovog poremećaja misle da njihovi mišići nikada nisu dovoljno dobro izgrađeni. Jako su samokritični i, koliko god vježbali, nikada im nije dovoljno. Istraživanja su pokazala da dečki koji pate od ovog poremećaja provedu i po pet sati dnevno razmišljajući o tome kako bi što bolje izgradili svoju mišićnu masu te o tome kako im mišići nisu dovoljno izgrađeni.

Pokazalo se da i djevojke mogu bolovati od ovog poremećaja, mada je to vrlo rijetko. Najčešće su pogođene osobe koje se bave bodybuildingom, a javlja se i kod drugih tipova vježbi.

Tipična obilježja

Bigoreksičari stalno u ogledalu provjevaravaju kako izgledaju. Istraživanja su pokazala da se bigoreksičar najmanje 12 puta dnevno pogleda u ogledalo da vidi kako izgleda.

Preskaču mnoge društvene događaje jer im remete plan odlaska u teretanu.

Vrlo često uzimaju steroide. Nastavljaju ih uzimati i nakon što se pokažu njihove negativne nuspojave.

Što se prehrane tiče, uvijek sami pripremaju hranu i ne vole jesti na drugim mjestima jer onda ne znaju koliko kalorija i ostalih tvari obrok sadrži.

Ako slučajno preskoči dogovoreni termin u teretani, to će kod bigoreksičara izazvati veliki stres i nervozu.

Često se poremećaj razvija u bulimiju.

Uvijek se uspoređuju s drugim osobama koje puno vježbaju te im se te druge osobe čine ljepšima i bolje izvježbanima.

Liječenje

Ovo je još uvijek poprilično nedovoljno istraženo područje. Problem je tim veći što bigoreksičari sami ne priznaju da imaju nekakav poremećaj, isto kao i anoreksične osobe. Često odlazak kod liječnika smatraju priznanjem poraza.

Ipak, postoje uspješno izliječeni slučajevi. Liječenje se obavlja kod psihologa, gdje se nastoji popraviti iskrivljena slika o tijelu i o samom vježbanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi