LEGENDARNI DIZAJNER

Bez ustručavanja: Evo što Giorgio Armani misli o današnjim modnim trendovima

28.02.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Vremešni modni dizajner, koji ni sa 89 godina, koliko ih ima, ne pomišlja na umirovljenje, upriličio je spektakularnu modnu reviju u Milanu

Giorgio Armani, kralj vrhunske elegancije, nije se libio progovoriti i o modnim revijama viđenima na milanskom Tjednu mode.

Ovaj proslavljeni modni dizajner nikad nije bio ljubitelj stilskih ludosti i ekstravagancija, a njegov su zaštitni znak savršeno krojeni komadi bezvremenskog stila te iznimno elegantnih i pročišćenih linija.

'Oduvijek sam vjerovao u ideju bezvremenske elegancije, a ona nije samo precizan estetski kod, već i pristup dizajnu i izradi odjevnih predmeta koji sugerira način njihove kupnje: da traju', izjavio je svojedobno Armani.

  • +38
Revija kuće Armani na milanskom Tjednu mode Izvor: Profimedia / Autor: PIXELFORMULA / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Godinama je izražavao svoju nesklonost 'ludosti pod svaku cijenu', pa mu se nisu svidjeli ekstremni stajlinzi na modnim pistama, ali i street style kreacije viđene na milanskim ulicama tijekom Tjedna mode.

Nakon modne revije svoje modne kuće, legendarni modni dizajner otkrio je da mu se nije svidjelo ni to što su mediji dali veliku pozornost ekstremnim, pretjeranim kreacijama. Ponovio je svoje mišljenje i ovoga puta te bez zadrške izrazio svoju frustraciju jer su se mediji fokusirali na 'pretjerane' kreacije, koje 'nemaju odraz u stvarnom životu'.

'Ne sviđa mi se svijet koji je ovako postavljen', rekao je Armani te je novinarima poručio da istaknu koliko je teško osmisliti kolekciju, dodajući kako je danas 'sve prihvatljivo samo ako je u ime ekstravagancije i isforsirano'. Ispričao je i da je naporno ostati vjeran svojoj modnoj viziji te da se često sukobljava sa suradnicima oko različitih ideja za kolekcije.

'Težak je to posao i nikad nisam zadovoljan', rekao je, priznajući da bi ipak želio u zadnji čas unijeti promjene u kolekciju za jesen 2024.

Njegova revija zatvorila je Tjedan mode u Milanu, zapravo samo pet dana koje je obilježilo mnogo prometnih gužvi, pogoršanih obilnim kišama, prosvjedima na ulicama te gustim rasporedom revija koje su se održavale na suprotnim dijelovima grada. Inače, slavni dizajner zatražio je i produljenje Tjedna mode u Milanu, kao i pojačavanje zadnjeg dana ovog modnog spektakla koji svake godine privlači velik broj zaljubljenika i zaljubljenica u modu iz cijelog svijeta.

Armani definitivno nije od onih koji se ustručavaju dijeliti svoje mišljenje i pokušavati promijeniti status quo. Dizajner koji će ove godine proslaviti 90. rođendan tako je 2020. napisao otvoreno pismo WWD-u, u kojem je istaknuo koliko je apsurdno trenutno stanje stvari zbog prekomjerne proizvodnje odjevnih predmeta i neusklađenosti između vremena i komercijalne sezone, tražeći pritom 'hrabru i neophodnu' promjenu.