ZAPISANO U ZVIJEZDAMA?

Astrolozi su predvidjeli da će nam 2020. promijeniti živote, a evo što nas još čeka

11.06.2020 u 08:00

Bionic
Reading

Zbog rijetkog poravnavanja Saturna i Plutona, koje se dogodilo 12. siječnja, astrolozi su već duže vrijeme upozoravali da nam 2020. godina donosi ogroman globalni preokret. Pandemiju koronavirusa nisu spominjali, a kad se ona dogodila, mnogi kojima je 2020. obećavala financijski i drugi napredak ostali su razočarani i počeli su sumnjati u svoje astrološke zvijezde. Unatoč razočaranju u jeku pandemije koronavirusa, astrologija doživljava novi procvat pa pogledajmo što nam to zvijezde još predviđaju u 2020. godini

Planetarna konjukcija koja se dogodila u siječnju zloslutni je znak jer se ta rijetka nebeska pojava poklapa s nekim od najznačajnijih povijesnih događaja, poput početka Prvog i Drugog svjetskog rata ili ekonomske recesije osamdesetih.

Srećom, astrološka slika 2020. ne završava tim događajem, pa evo što nam još donose ključni retrogradni datumi i značajnije sezone pomrčina do kraja godine što nije počela najbolje.

Vjerojatno ćemo osjećati jaču povezanost

U kontekstu pandemije i oslanjanja jednih na druge, bilo to pridržavanje pravila socijalne distanciranosti, bilo pomaganje najpotrebitijima, značajno mjesto pripada Neptunu. Zahvaljujući njemu prepoznajemo važnost interakcije i umjesto da se pretvaramo kako smo sami sebi dovoljni, on nam daje razumijevanje važnosti povezivanja.

Jupiter će se ove godine tri puta naći u sekstilu prema Neptunu (uključujući 27. srpnja i 12. listopada), a to je položaj tijekom kojeg astrolozi predviđaju povećanje naše empatije i suosjećajnosti.

Ulazimo u doba ženske premoći

Najprogresivnije ovogodišnje astrološko predviđanje vezano je uz jačanje moći žena, a dovođenjem u vezu s položajem Saturna i Plutona neki astrolozi čak najavljuju da će 2020. godina označiti prijelaz iz patrijarhalnog u matrijarhalno doba.

Pokazatelj prijelaza u matrijarhat, kako je to astrologinja Juliana McCarthy objasnila u časopisu Vogue, sjeverni su čvorovi Plutona, Saturna i Mjeseca koji su se tijekom konjukcije Plutona i Saturna našli u Raku.

Da je tomu doista tako, navodi dalje, pokazuje već sličnost u najučinkovitijem upravljanju pandemijom između Novog Zelanda, Njemačke i Danske, zemalja koje vode žene.

Promjene načina konzumiranja vijesti

Do kraja godine čeka nas još nekoliko pomrčina u polaritetu Blizanaca i Strijelca (dva suprotna zvjezdana znaka), što dovodi u pitanje propagandu, vijesti i slobodu medija. To će nas kao konzumente informativnih medija osnažiti da budemo kritičniji i provjeravamo izvore informacija.

Sezone pomrčina su i vrijeme za razmišljanje o načinu našeg komuniciranja s ljudima koji nas okružuju. Nudi nam to i priliku da sagledamo kako izražavamo svoju brigu prema drugima i da otkrijemo što nam je činiti da bi naši postupci bili odraz naših osjećaja.

Osim pomrčine Mjeseca u Strijelcu, koja se već dogodila 5. lipnja, valja još obratiti pažnju na pomrčinu Mjeseca u Blizancima 30. studenog i potpunu pomrčinu Sunca u Strijelcu 14. prosinca.

Vrijeme retrogradnosti vrijeme je za inventuru

Uz retrogradnost obično vežemo nastanak negativnih pojava, ali imaju one i svojih pozitivnih strana, poput prilike koju nam nude za analizu našeg života. Trenutačno retrogradna Venera (od 13. svibnja do 24. lipnja) vrijeme je u kojem nas astrolozi pozivaju da preispitamo svoje odnose. Retrogradna Venera nudi nam priliku da uđemo duboko u sebe, sagledamo vlastite vrijednosti i prilagodimo ih s ciljem poboljšanja naših odnosa.

U razdoblju retrogradnog Marsa (od 9. rujna do 13. studenog) možda ćemo morati kontrolirati svoju frustraciju ili bijes, posebno kad se radi o posljedicama pandemije. 'To je vrijeme u kojem možemo biti aktivni sudionici promjena za već postojeće probleme', objašnjava McCarthy i dodaje kako postoji potencijal za ujedinjenje u borbi protiv socijalnih i zdravstvenih problema.

Pred nama su i dvije retrogradnosti Merkura koje izazivaju strepnju. U razdobljima od 18. lipnja do 12. srpnja te od 13. listopada do 3. studenog moglo bi doći do velikih i potresnih promjena. S obzirom na to da retrogradnost Merkura utječe na komunikaciju i tehnologiju, astrolozi potonju retrogradnost Merkura vežu uz američke predsjedničke izbore 3. studenog.

Spomenimo i to da se parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju u vrijeme prve retrogradnosti Merkura.

Kraj godine nosi nadu u bolju 2021. godinu

Konjukcija Saturna i Plutona 21. prosinca u Vodenjaku smatra se prilikom za novi početak jer se Vodenjaka veže uz znanost, tehnologiju i inovacije.

'Vodenjak je znak koji želi razumjeti sustave kako bi mogao donijeti inovacije na najinteligentniji i najučinkovitiji način', objašnjava za Vogue astrologinja Chani Nicholas i dodaje kako ova konjukcija nosi i instinktivnu sposobnost da se nešto dobro napravi i koja bi mogla u mnogim industrijama uvesti promjene što bi ih dovele skoro do neprepoznatljivosti. Budi to nadu u bolji odnos prema Zemlji i korištenje njezinih resursa na održiviji način.

Moguće promjene na horizontu i početak novog ciklusa koji budi nadu lijepo zvuče, ali astrolozi napominju da je ta nada temeljena na našoj spremnosti da sudjelujemo u stvaranju novog svijeta.

Ako je sve zapisano u zvijezdama, zašto nitko nije predvidio pandemiju?

Astrolozi i oni koji se vode njihovim predviđanjima vjeruju da kretanja i položaji nebeskih objekata, planeta i sunca utječu na svakodnevne događaje. Iako su astrolozi predvidjeli velike promjene u 2020. godini, nije konkretno bilo govora o pandemiji.

Popularnost astrologije, smatraju mnogi psiholozi, uglavnom se temelji na 'pristranosti potvrde', ljudskoj sklonosti traženju, prisjećanju i favoriziranju informacija koje samo potvrđuju nešto u što već vjerujemo.

Oni neskloni predviđanjima iz zvijezda prebacuju astrolozima da svoje horoskope pišu na previše širok i općenit način tako da svatko može pronaći nešto primjenjivo na sebi, pogotovo ako to i traži.

Popularna američka astrologinja Susan Miller, piše New York Times, u siječnju je predvidjela sjajnu i uspješnu godinu, a Jarce proglasila 'nebeskim favoritom godine'. Kad je nedugo zatim sve stalo zbog globalne pandemije koronavirusa, na zub su je uzeli i njezini vjerni štovatelji. Između ostalog su se pitali nije li pandemija Covida-19 dovoljno velika da se mogla vidjeti u predviđanjima.

Kad se prozvana astrologinja konačno oglasila po pitanju pandemije koronavirusa, na društvenim mrežama su joj se počeli javljati obožavatelji kojima je svojim predviđanjem o najaktualnijoj temi godine vratila vjeru u astrologiju. Prijašnje loše komentare, uz isprike astrologinji, pripisali su svom lošem raspoloženju toga dana.

Pa što je novo o pandemiji pročitala među zvijezdama ova astrologinja?

Krivac za pandemiju tako ispada Pluton, mali i moćan planet koji ima moć nad velikim financijskim pitanjima, ljudskim masama i virusima. Italija je jako pogođena jer u lipnju, mjesecu u kojem vladaju Blizanci, slavi ujedinjenje. Kako Blizanci vladaju i plućima, jasno je da je Italija toliko pogođena jer SARS-CoV-2 najteže napada pluća.

Razvoj situacije u SAD-u, prema njezinim predviđanjima iz sredine ožujka, haranje je virusa tijekom ožujka, travnja i svibnja, zatim slabljenje tijekom ljetnih mjeseci i moguć povratak na jesen, vjerojatno do sredine prosinca.

Teško je ne primijetiti da je predviđanja o slabljenju i povratku Covida-19 osim u zvijezdama mogla pročitati u procjenama zdravstvene struke o napredovanju virusa.

No za vojsku njezinih vjernih obožavatelja to je manje bitno jer medij očito ima veće značenje od same poruke.

Uostalom, među onima koji su se u jeku pandemije obogatili na preprodaji zaštitne opreme i razne druge načine naći će se sigurno i poneki Strijelac, kojima je ova astrologinja u sjajnoj 2020., godini blagostanja, predvidjela značajnu financijsku dobit. Pa neka netko sad kaže da nije pogodila.

Nama ostaje nada da će astrologinja Chani Nicholas, koja predviđa korjenite promjene i bolji odnos prema Zemlji, biti uspješnija u svojim predviđanjima, bez obzira koliko značenje dajemo zapisima među zvijezdama.