PEČENE KAMENICE

Američki morski specijalitet hrvatskog podrijetla

24.11.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Na prijedlog američkog sveučilišnog profesora, chef Robert St. John na europskom proputovanju svratio je i do Dubrovnika u kojem je došao do zapanjujućeg gastronomskog otkrića

Hodajući dubrovačkim ulicama, Robert St. John došao je do zaključka da je upravo ovaj jadranski grad koljevka američke riblje industrije smještene na rijeci Mississippi u Louisiani, kao i poznatog američkog morskog specijaliteta.

'Dubrovnik je rodno mjesto roditelja, baka i djedova ugostitelja u čijim sam jelima uživao od malih nogu. Za mene je hrvatski način pripreme ribe podosta sličan talijanskom, a hodajući dubrovačkim ulicama, misao o tom dijelu hrvatske kuhinje je, za mene, poprimila sasvim novo značenje. Udaljenost istočne talijanske obale preko Jadranskog mora do Hrvatske, može se usporediti s udaljenošću brodske vožnje Meksičkim zaljevom od Apalachicole do New Orleansa, a upravo u tom dijelu zaljeva nalazi se akvatorij bogat predivnim ribljim plodovima. Nakon migriranja u južni dio SAD-a, Hrvati su se u američkoj povijesti iskazali kao vrsni ribari te su tijekom godina života u Americi postali vlasnici mnogobrojnih ribljih restorana. Prvo kušanje sirovih kamenica, iskusio sam upravo u restoranu hrvatskog vlasnika u Biloxiju, a pečena verzija istih, danas je jedan od popularnijih specijaliteta u New Orleansu. Pečene kamenice svoje podrijetlo i poseban način pripreme vuku od Hrvata imena Drago Cvitanovich', objašnjava svoju tezu američki chef Robert St. John.

Drago Cvitanovich u New Orleans došao je tijekom Drugog svjetskog rata iz Igrana kraj Makarske, a a nakon dolaska u SAD zaljubio se u Hrvaticu Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika. Kuharski zanat pekao je u obiteljskom restoranu prije otvaranja vlastitog, koji se tijekom godina pretvorio u lanac istih pod imenom Drago's. Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora ponude gostima po pristupačnim cijenama u pravoj obiteljskoj atmosferi. No kamenice su bile i ostale njihov najtraženiji i najpopularniji specijalitet. Iako je gastro scena New Orleansa jedna od nazanimljivijih u Americi, Cvitanovićeve zapečene kamenice specijalitet su koji će vam stanovnici ovog grada najčešće preporučiti. Restoran Drago's u gradiću Metairie, nedaleko od New Orleansa, postao je vrlo brzo najpopularniji restoran s plodovima mora u Louisiani.

Nakon što je 2006. grad pogodio uragan Katrina, Cvitanovići su puna dva mjeseca besplatno hranili beskućnike i sve one koji su preko noći ostali bez krova nad glavom. Nedugo zatim, lanac hotela Hilton ponudio im je prelijepi prostor s 382 mjesta u centru New Orleansa, odmah uz šetalište uz rijeku Mississippi, uz uvjet da restoran Drago's bude dio hotela, ali da interijer restorana te kvaliteta hrane i usluge budu identični originalnom prvom restoranu.

Treći restoran obitelj je otvorila u prosincu prošle godine u gradu Jackson u Mississippiju, a mjesec dana ranije dobili su priznanje Ella Brennan Lifetime Achievement Award za doprinos ugostiteljskoj industriji, koje dodjeljuje New Orleans Wine and Food Experience.

Kako navodi Robert, meni Cvitanovichevih restorana i dalje vjerno prati hrvatsku kulinarsku tradiciju talijanskog senzibiliteta, s glavnim fokusom na specijalitetima od plodova mora, koji su nakon višegodišnjih priprema poprimili titulu američkih.Specijalitet Drago's Seafood Restauranta su kamenice pečene na roštilju, a recept koji je smislio Drago Cvitanović jedinstven je, a toliko popularan da ga imitira još dvadesetak restorana u New Orleansu.