ALARMANTNA SITUACIJA

Alkohol odgovoran za jednu od osam smrti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.05.2012 12:33
  • Objavljeno 17.05.2012 u 10:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako je Hrvatska u srednjem europskom razredu prema uporabi alkohola, situacija ipak nije bezazlena

Jednu od osam smrti odraslih osoba u Velikoj Britaniji uzrokuje alkohol, istaknuto je na internacionalnoj konferenciji koja se

bavila problematikom alkoholizma. Usto, liječnici su naglasili kako je alkohol jedna od najopasnijih ovisnosti koja je i dalje velik problem u Europi. Izrazili su i zabrinutost zbog reklamiranja alkohola koje je još uvijek, kako smatraju, prilično rašireno.

Profesorica Eileen Kaner provela je istraživanje koje je pokazalo da jednu od osam smrti ljudi u dobi od 15 do 64 godine uzrokuje alkohol. Utvrđeno je da je u Europi konzumiranje alkohola dvostruko veće od prosjeka na globalnoj razini. Točnije, alkoholizam je veći problem od ovisnosti o narkoticima i kocki.

Iako je Hrvatska u srednjem europskom razredu prema uporabi alkohola, situacija ipak nije bezazlena. Naime, podaci pokazuju da se u Hrvatskoj alkohol počinje konzumirati u dobi od 14 do 16 godina, a sve više piju i žene. Više od 15 posto odraslih muških osoba boluje od alkoholizma, a 15 posto ih prekomjerno pije. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj gotovo 300.000 alkoholičara, odnosno jedan alkoholičar na 19 stanovnika. No potpuna procjena je nemoguća pa se smatra da je realan broj veći. Prema stopi smrtnosti od kroničnih bolesti jetre i ciroze koje uzrokuje alkohol, Hrvatska se svrstava u sredinu liste europskih zemalja.

Na internacionalnoj konferenciji stručnjaci su istaknuli kako je nužno da državne vlasti poduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo širenje alkoholizma. Upravo tu svrhu ima i Nacionalna strategija za sprječavanje štetne uporabe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja, donesena prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi