NEMA VIŠE IZGOVORA

Alkohol nema utjecaja na mušku procjenu ženske privlačnosti

20.04.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Mnogi muškarci se ujutro poslije burne noći opravdavaju da su završili u krevetu s neprivlačnom ženom samo zato što su bili pijani. No ta spika, tvrde psiholozi, više ne pali jer alkohol ne djeluje na njihovu procjenu nečije privlačnosti

Znanstvenici su ispitali grupu od 240 muškaraca i žena u barovima i noćnim kubovima, koji su trebali procijeniti privlačnost osoba na fotografijama i odrediti koliko imaju godina.

Polovica ispitanika konzumirala je alkoholna pića i to u različitim količinama. Na fotografijama je bilo deset osoba starih oko 17 godina, neke su bile digitalno obrađene kako bi izgledale starije ili mlađe, a digitalno im je nanesena i šminka. Pokazalo se da su ženama pokazana lica na fotografijama nakon pokoje čašice pića djelovala privlačnije, dok alkohol nije utjecao na mušku ocjenu privlačnosti. Nejasno je zašto su ženama pokazana lica bila ljepša nakon što su pile, no možda su jednostavno bile iskrenije u svojim odgovorima od muškaraca.

Budući da alkohol nije utjecao na mušku sposobnost točnog procjenjivanja godina, ne bi se, tvrde znanstvenici, smio koristiti kao olakotna okolnost u slučajevima muškaraca koji su optuženi za seks s maloljetnicom.

'Naše istraživanje pokazuje da čak i veća konzumacija alkohola ne utječe ne mušku percepciju nečijih godina, pa prema tome alkohol ne može biti izgovor u slučajevima seksa s maloljetnicama', navodi se u rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu British Journal of Psychology.

Ovo novo istraživanje u suprotnosti je s prijašnjim, koje je provodilo bristolsko sveučilište i koje je pokazalo da su ljudi privlačniji i muškarcima i ženama nakon konzumacije alkohola.