TRENUTAK SLABOSTI

97 posto žena svaki dan mrzi svoje tijelo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.02.2011 15:36
  • Objavljeno 23.02.2011 u 12:33
gola žena

gola žena

Izvor: Corbis / Autor: Cultura

Možda ste mislili da ste jedina žena koja je redovito nezadovoljna svojim izgledom, no prema novom istraživanju, gotovo svaka osjeća se nesigurno zbog svog tijela, a to se događa puno češće nego što mislite

Sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja, čak 97 posto žena svakoga dana pomisli o barem jednom nedostatku na

svojemu tijelu kojim nisu zadovoljne. Istraživanje, koje je proveo magazin Glamour, obuhvatilo je 300 žena i otkrilo da jedan dio žena ima više od sto negativnih misli povezanih sa svojim izgledom i oblikom tijela, dok prosječna žena barem 13 puta pomisli nešto negativno o svom izgledu, i to otprilike svakih sat vremena.

Psihologinja Ann Kearney-Cooke, koja je sudjelovala u provođenju istraživanja, tvrdi da uopće nije iznenađena rezultatima: 'U današnje vrijeme postalo je sasvim normalno omalovažavati svoj izgled, a kada bi neka žena i izjavila da je zadovoljna njime, automatski bi je društvo odbacilo.'

Kako tvrdi Ann Kearney-Cooke, u današnjem društvu je znatno prihvatljivije imati negativan stav o svom izgledu, dok samouvjerenost i bilo kakav oblik zadovoljstva fizičkim izgledom nisu dobro prihvaćeni. 'Prijatelji provode vrijeme jadajući se da loše izgledaju, a ta pojava je toliko uobičajena da ju je vrlo teško izbjeći', kaže.

Kearney-Cooke dodaje da na stav o vlastitom izgledu i ljepoti velik utjecaj definitivno imaju časopisi te slavne osobe, a vječno nezadovoljstvo postaje navika i društveno prihvaćen način života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!