Luksuz koji si možete priuštiti

9 razloga da odmor provedete na jedrenju

03.06.2016 u 09:01

Bionic
Reading

Dosta vam je istog godišnjeg svake godine – vrijeme je da razmislite o drukčijem odmoru – jedrenju – a mi vam donosimo 9 dobrih razloga za to!

1.Mir i tišina

Na jedrilici nema buke motora, samo zvuk mora, vjetar u kosi i dobro društvo u kojem možete uživati po cijele dane. Želite li biti sami, daleko od prenapučenih plaža, krenite od Dubrovnika i dubrovačke vreve prema Pelješcu, koji je pun skrivenih plaža i slikovitih mjestašaca.


Za još više mira i samoće nastavite do Lastova, najudaljenijeg naseljenog otoka Hrvatske!

2.Nikad na istom mjestu


Na jedrenju nema monotonije, svaki dan možete biti na novoj lokaciji i preploviti otoke i uvale koje nikad nemate priliku posjetiti. Čak i na relativno kratkim turama možete vidjeti različite otoke i krajolike. Krenite iz Rijeke ili Opatije, primjerice, i otpustite se u avanturu obilazeći divlji otok Cres, Lošinj te Rab i Krk, otoke s dva lica – jednim ogoljenim od bure, a jednim punim zelenila! Otplovite i do Suska, jedinog potpuno pješčanog otoka u Jadranu!

3.Kupanje kada god to želite


Na skrivenoj plaži, u mirnoj uvali, na otvorenom moru – gdje god se nalazili, more je udaljeno tek jedan skok, a osvježenje i očaravajući krajolici su zajamčeni! Posebno je iskustvo kupanje u nacionalnim parkovima, poput Brijuna, Kornata i Mljeta! Odaberite jedan od 14 otoka Brijuna za izlet, a potom se uputite prema Pomeru i zaplivajte jednom od brojnih uvalica na tom 17 nautičkih milja dugom potezu – nećete požaliti!

4.Mirni snovi


Znate li da je spavanje na moru i najbolji lijek protiv nesanice? Pustite valiće da vas uljuljaju u san i zaboravite užurbanu svakodnevnicu, promet, buku i ostale zvukove grada. Nema boljeg načina da napunite baterije, pogotovo usidrite li se uz otoke, dalje od vreve obale. Zadarski arhipelag savršen je za to – odmorite se na Silbi, uživajte u miru na slanom jezeru u Parku prirode Telašćica i plažama Dugog otoka!

5.Dobro društvo


Osim što ćete na moru upoznati mnoge koji dijele vaše poglede na svijet, imate priliku provesti kvalitetno vrijeme s ljudima koji su vam dragi. Bilo da se nalazite u sportskom dvosjedu, bilo na većoj jedrilici s nekoliko ljudi, možete očekivati dobar provod u odličnom društvu.

6.Zagospodarite vjetrom i valovima


Bilo da ste početnik, bilo iskusni u jedrenju, osjećaj da ste zauzdali prirodne sile u svoju korist i sunčano vrijeme učinit će da se osjećate nepobjedivima i da zaboravite na brige. Početnici mogu krenuti iz Poreča, zaštićenog od jakih vjetrova, i razvijati svoje nautičke vještine upoznajući Istru. Posjetite i Rovinj, a potom nastavite do Vrsara, mjesta u koje je svojedobno uplovio i poznati ljubavnik Casanova!

7. Nezaboravne noći


Noću se ne plovi, što znači da su vam večeri slobodne za najbolje provode. Prvo pogledajte zalazak sunca sa svojom posadom, a potom se uputite u noćni provod. Kako ste svakog dana na drugom mjestu, možete okusiti noćni život različitih mjesta ili uživati u mirnoj večeri isprobavajući domaće delicije duž obale! Potez Šibenik – Vodice – Tribunj – Skradin savršena je tura koja kombinira odličnu gastronomiju i noćni život, a potom se dokopajte kopna i posjetite Skradinski buk za savršen dan u prirodi!

 8. Upoznajte otoke i obalu


Jedrenje nije samo boravak na moru – u svakom mjestu u kojem pristanete pregršt je aktivnosti. Uživajte u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, odvažite se na neki adrenalinski sport. Hvar, Vis, Šolta i Brač savršena su odredišta za ljubitelje sportova na vodi, a Bol na Braču savršeno je mjesto želite li vjetar zauzdati na drugi način – na dasci za jedrenje!

9. Možete si to priuštiti


Često se misli kako je jedrenje skup sport, no ovisno o aranžmanu, sedam dana na moru, obilazeći obalu, možete platiti i kao sedam dana na jednom mjestu na kopnu, a iskustvo ćete uvijek pamtiti.

Više inspiracije za morske pustolovine možete naći na hrvatska.hr.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s HTZ-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.