CIJENA MODERNOG ŽIVOTA

60 posto roditelja ne može si priuštiti drugo dijete

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.02.2011 10:35
  • Objavljeno 21.02.2011 u 09:24
obitelj dijete

obitelj dijete

Izvor: Corbis / Autor: Emma Rian

Gotovo dvije trećine parova s jednim djetetom tvrde da ni ne pomišljaju na drugo, jer za njega nemaju dovoljno novca, pokazuje jedno istraživanje te upozorava da financijska situacija sve više utječe na smanjenje broja članova obitelji

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, koje je načinila osiguravajuća kuća Aviva, pokazuje da cifra potrebna za odgoj

djeteta do njegove dvadeset i prve godine iznosi dva milijuna kuna. Od pelena, jakni, kaputa i cipela pa sve do troškova zubara, novog bicikla i cijene školskih izleta, prema iskustvu mnogih roditelja, lista računa za odgoj djeteta je beskonačna.

Međutim, trošak od dva milijuna kuna uopće ne uključuje luksuzne izdatke poput odmora u stranim zemljama ili privatnog školovanja, koji su mnogima nedostupni zbog financijskih razloga. Čak 58 posto roditelja koji su sudjelovali u istraživanju tvrdi da se ne bi odlučili za drugo dijete zbog straha da neće imati dovoljno novca, dok 64 posto roditelja koji imaju dvoje djece tvrdi da si ne mogu priuštiti treće dijete.

Stoga znanstvenici upozoravaju da se prosječna obitelj smanjuje te da se sve veći broj parova odlučuje za samo jedno dijete, a Zavod za statistiku Velike Britanije tvrdi da se broj parova sa samo jednim djetetom sa 16 posto 1972. godine povećao na današnjih 20 posto. Upravo te brojke pokazuju da se broj članova u obitelji po prvi put drastično smanjuje od 1920. godine.

Faktori poput onih da cijene rastu znatno brže nego primanja članova obitelji te visoke cijene goriva i općenito niži životni standard utječu na odluku o broju djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi