PROTIV TRADICIJE

12 situacija kada su Kate Middleton i Meghan Markle prekršile stroga kraljevska pravila odijevanja

05.06.2020 u 16:20

Bionic
Reading

Uz gomilu kraljevskih stručnjaka i stilista koji se brinu da su njihovi stajlinzi u svakom trenutku primjereni i prilagođeni prigodi, Kate Middleton i Meghan Markle zalomile su se i pokoje modne greške, a katkada su i namjerno ignorirale postojanje strogih kraljevskih pravila odijevanja za koje se zalaže kraljica Elizabeta II, ali i britanska tradicija

Opće je poznato da se britanska kraljevska obitelj još uvijek strogo drži tradicije i davno određenih pravila odijevanja koje se od kraljevskih dama očekuje da ih poštuju. Iako je s godinama postala popustljiva, kraljica Elizabeta II još uvijek drži do kraljevskog dress codea koji je i sama učila još od djetinjstva.

Kraljici je naime izrazito važno da supuge njezinih unuka, vojvotkinje Kate Middleton i Meghan Markle, poštuju kraljevsku tradiciju i modna pravila, pa tako ni jednu nikad nećete vidjeti u cipelama na punu petu u prisustvu kraljice koja ih prezire. Iako sada više nije članica kraljevske obitelji, Meghan Markle je itekako griješila po pitanju svojih modnih odabira u vrijeme svog boravka na kraljevskom dvoru, a greške je radila i uvijek damski odjevena Kate Middleton kojoj možemo pripisati nekoliko pogrešnih koraka.

Pravila koja su Kate Middleton i Meghan Markle kršile u prošlosti:

1. Zabranjeno je imati gole noge

Svi se vrlo dobro sjećamo Meghaninog prvog pojavljivanja na kraljevskom događanju kao supruga i punopravna članica kraljevske obitelji. Meghan je tada u strahu od osuda modnih kritičara slijedila strogi kraljevski dress code, odjenuvši najlonke koje su se jasno presijavale na suncu. No, nije joj trebalo dugo da odbaci ovo pravilo i oko krene šetati golih nogu.

2. Treba paziti da haljina bude dovoljno duga da je vjetar ne podiže

Na vjenčanju princeze Eugenie Kate je doživjela mali modni gaf, kada joj je vjetar podignuo suknju i paparazzima umalo priredio sočan prizor za medijske naslovnice. Lijepa vojvotkinja trebala je dosad već naučiti da haljine i suknje ne smiju biti dužine iznad koljena te moraju biti dovoljno teške da ih vjetar ne može podignuti.

3. Uvijek treba nositi šešir za službena kraljevska događanja

Britanci su poznati po nošenju glamuroznih šešira, što je za dame visokog roda 'must have'. Na svom prvom službenom angažmanu s kraljicom Meghan je napravila početničku grešku, koje je kasnije nastojala ispraviti.

4. Lak za nokte uvijek treba biti u nude nijansi

Dame s kraljevskih dvora uvijek trebaju imati uredne nokte i nipošto ne smiju nositi lak za nokte u jarkim ili tamnim bojama. Naprotiv, nokti uvijek moraju biti kratki i nalakirani nude nijansama kako bi izgledali što prirodnije.

5. Pravilo male torbe

Ovo pravilo možemo pripisati damskom, prije nego kraljevskom modnom pravilu. Kraljevske dame trebale bi nositi male torbice s ručkom ili clutch torbice, a nikada velike, nespretne torbe ili crossbody torbe.

6. Cipele ne smiju biti s vrtoglavo visokom potpeticom

Obzirom da često na raznoraznim primanjima i službenim posjetima moraju dugo stajati na nogama, Kate i Meghan trebale bi nositi udobne salonke s niskom ili srednje visokom petom. No, Meghan je ovo pravilo tijekom boravka na kraljevskom dvoru često kršila. Njezina ljubav prema visokim potpeticama bila je jača od svih kraljevskih pravila.

7. Gola ramena smatraju se vulgarnima

I Kate Middleton i Meghan Markle prekršile su u nekoliko navrata ovo strogo kraljevsko pravilo. Prema službenom kraljevskom dress codeu kraljevske dame ne smiju nositi odjeću koja otkriva ramena, jer se to smatra vulgarnim i neprimjerenim za ženu s kraljevskom titulom. Kate je u haljini golih ramena prošetala crvenim tepihom, a Meghan Markle na dan proslave kraljičina rođendana.

8. Odjeća nikad ne smije biti zgužvana

Ljepota skupocjenog sakoa s potpisom Oscara de la Rente kojeg je Meghan nosila u Londonu pao je u drugi plan kada su ga paparazzi snimili zgužvanog sa svih strana. Bio je to modni gaf koji joj je kraljica zasigurno zamjerila.

9. Nikada ne nositi kaput u rukama

Jeste li primijetili da kraljevske dame u javnosti nikada ne skidaju kapute kako ih se ne bi snimilo u tom trenutku? Također nije prihvatljivo da tijekom službenih događanja članice kraljevske obitelji u rukama nose kaput. Meghan je na trenutak zaboravila na ovo modno pravilo, no kasnije je ipak pronašla tko će joj ga pridržati.

10. Nije primjereno da dama nosi traperice

Poznato je da kraljica ne voli da Kate i Meghan nose hlače, a kamo li traperice koje se u kraljevskim kreugovima smatraju neprimjerenima. Traperice su dozvoljene isključivo u privatno vrijeme, daleko od očiju kamera, odnosno kod kuće ili tijekom godišnjeg odmora.

11. Kosa uvijek mora biti uredno začešljana

Od kraljevskih dama očekuje se da uvijek i u svakom trenu budu uredno počešljane, a ukoliko podižu kosu, ona bi trebala biti zaglađena, bez pramenova koji strše na sve strane. Razlog je taj što izgleda neuredno i nedovršeno. To je možda cool izbor za djevojku iz susjedstva, ali ne i za britansku vojvotkinju koja je udana za prnca. No razbarušena punđa je, čini se, omiljeni odabir Meghan Markle koja je ovu frizuru odabrala čak i za svoj najvažniji dan i trenutak koji su uživo pratili milijuni gledatelja diljem svijeta - kraljevsko vjenčanje.

12. Odjeća ne smije biti providna

Kate je posebno oprezna što se tiče ovog pravila, no i njoj se događalo da ponekad poklekne pred ne baš primjerenom haljinom koja joj se toliko dopala da je nije mogla otpisati. Važno je da se grudnjaci i naramenice od grudnjaka nikad ne naziru, a ukoliko odjeća i je prozirna u predjelu dekoltea, kraljevske dame trebale bi nositi grudnjak bez naramenica.