NE ŽELI VIŠE ŠUTJETI

Nakon više od tjedan dana o ubojstvu Georgea Floyda oglasila se i Meghan Markle: 'Shvatila sam da je jedino pogrešno zapravo ne reći ništa'

04.06.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Meghan Markle posljednjih je dana bila neočekivano tiha oko teme rasizma i velikih prosvjeda koji vladaju SAD-om zbog ubojstva Georgea Floyda. No, sada je hrabro stala pred kamere i rekla što misli o svemu

Meghan Markle snimila je video od tri i pol minute koji je osvanuo na YouTube kanalu, a koji je poslan učenicima njezine srednje škole Immaculate Heart High School u Los Angelesu. U snimci supruga princa Harryja razgovara o aktualnoj temi koja trese Ameriku i svijet, potaknuta brutalnim ubojstvom Georgea Floyda.

Kako je nešto više od tjedan dana šutjela o istoj temi, inače vrlo aktivistički nastrojena Meghan, našla se na udaru javnosti.

Zbog svoje šutnje ispričala se svima i kazala: ‘Nisam bila sigurna što reći. Htjela sam poslati ispravnu poruku i razmisliti o svemu što ću reći, a ne da se nešto krivo protumači. Imala sam veliku tremu, bila sam nervozna i bilo me strah. No, onda sam shvatila da je jedino pogrešno zapravo ne reći ništa’.

Osim posljednjeg ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda, Meghan se prisjetila još nekoliko žrtava sličnog nasilja te ih poimence naglasila. ‘Sve ovo što gledamo posljednjih tjedan dana diljem naše države, u našem rodnom gradu Los Angelesu me shrvalo’, rekla je potom nekadašnja stalna članica britanske kraljevske obitelji.

Prisjetila se svog odrastanja u L.A.-u i događaja koji joj ne izlazi iz glave. Slučaj brutalnog policijskog nasilja nad Rodneyjem Kingom koji je također okarakteriziran kao čin rasizma.

‘Imala sam 11 ili 12 godina kada su u Los Angelesu vladali veliki nemiri zbog sličnog čina. Sjećam se da su uveli policijski sat i kako sam žurila kući, sjećam se dima koji se diže u nebo od silnih prosvjeda koji su vladali gradom. Sjećam se kako su ljude trpali u policijske kombije dok su držali puške. Kada sam došla pred kuću vidjela sam da je drvo koje je oduvijek tamo stajalo, razlomljeno i srušeno. Takve stvari jednostavno vam se urežu u pamćenje.’

Ovo nije prvi put da Meghan Markle govori o rasizmu. Već u ranoj dobi susrela se s predrasudama jer joj je otac bijelac, a majka Doria Ragland Afroamerikanka. Meghan je mnogo godina nakon mature javno progovorila kako su njezini kolege često mislili da joj je majka zapravo dadilja i samo ispomoć u kući.

Takve stvari iznimno su je pogodile te se u kasnijim godinama uvijek zalagala za jednakost i poštivanje svih bez obzira na rasu, vjeru ili spol.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube