DOSADNA NAPAST

10 sigurnih znakova da vam mačka ima buhe

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 21.10.2014 10:16
  • Objavljeno 21.10.2014 u 10:16
mačka buhe

mačka buhe

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako ste vlasnik mačke, onda znate što znači imati problem s buhama. Ovi tvrdoglavi nametnici rade probleme svima i nevjerojatno ih je teško iskorijeniti. Najbolje bi bilo 'na vrijeme' uočiti problem i početi ga rješavati prije nego što buhe zauzmu većinu dlake vaše ljubimice, a zato vam donosimo sigurne znakove pomoću kojih ćete prepoznati da vam mačka ima buhe

Kako piše Mačkarica, Ctenocephalides felis ili mačja buha je najrasprostranjenija vrsta buha u svijetu. Osim na mačkama, mačja buha može svoj životni ciklus obaviti i na psima te drugim mesojedima. Iako mačje buhe ne nanose neku veću štetu mačkama, osim u ekstremnim slučajevima, prilično su naporne te vaša maca s ovim parazitima neće voditi ugodan i lagodan život.

1. Mačka se pretjerano češe ili grize

Često i mahnito češanje kod mačke mogao bi biti jedan od znakova prisutnosti buha. Ugrizi ovih nametnika mačku izuzetno svrbe, a primijetite li češće češanje, lako je moguće da je puna buha.

2. Pretjerano lizanje i timarenje

Prisutnost buha može vašu mačku pretvoriti u pravu ovisnicu o ljepoti, a pogotovo ako se pretjerano uređuje u području korijena repa.

3. Gubitak dlake

Mačke mogu gubiti dlaku iz raznih razloga, a invazija buha također može biti jedan od uzroka. Pogotovo primijetite li gubitak dlake u područjima oko vrata, bokova te korijena repa.

4. Izbjegavanje uobičajeno dragih područja u prostoru u kojem se nalaze

Mačke u svom životnom prostoru imaju omiljena mjesta, a počnu li ih izbjegavati, to bi mogao biti jedan od indikatora prisutnosti buha. Naše ljubimice najčešće odabiru tepihe, deke i slična ‘mekana’ mjesta na kojima će im biti ugodno. Ipak, takvi materijali idealno su mjesto za jajašca buha, a ako mačka osjeti veći broj ugriza na takvim mjestima, sigurno je da će ih početi izbjegavati.

5. Nemir i slične promjene u ponašanju

Svoju mačku najbolje poznajete upravo vi i sigurno je da ćete primijetiti neke promjene u ponašanju. Uključuju li one nemir, nervozu, napetost i slične, lako je moguće da vam je mačka nakrcana buhama.

6. Crveni ožiljci ili sitne izbočine na koži

Neke mačke alergične su na ugriz buhe te im koža reagira crvenilom ili sitnim izbočinama na mjestima ugriza. Periodički pregledajte mačku.

7. Gubitak mišićne mase, blijede desni i letargija

Sve navedeno sugerira da je mačka anemična (ima nizak broj crvenih krvnih zrnaca), što pak dovodi do toga da buhe takvu mačku još više i dublje grizu. Anemija uzrokovana buhama najčešća je kod mačića te starijih ili bolesnih mačaka.

8. Krzno posuto ‘paprom’

Primijetite li na vašoj ljubimici pojavu crnog sitnog praha nalik mljevenom papru, gotovo sigurno je da je zaražena buhama. Spomenuto je ustvari izmet buha, a najčešće je prisutan na vratu mačke ili pregibima. Kako biste bili sigurni, skinite izmet te ga na bijelom papiru smočite vodom. Prijeđe li boja izmeta iz crne u crvenu, gotovo sigurno se radi o nusproduktu buha.

9. Crvene točkice na mjestu na kojem mačka spava

Ranije spomenuti izmet buha pada na mjestima na kojima mačka obitava, a zbog tjelesne topline same mačke izmet će poprimiti crvenu boju.

Više pročitajte na linku Mačkarice

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!