VRIJEDNO JE TRUDA

10 savjeta za zelen i lijep travnjak

10.04.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Lijep travnjak san je mnogih jer ga uopće nije lako održavati, ali uz nekoliko savjeta stručnjaka posao bi vam trebao biti lakši

 A evo kojih je to deset najčešćih pogrešaka koje ljudi čine prilikom održavanja travnjaka:

1. Zimski uvjeti
Ako ste tijekom zime sipali sol u vrtu zbog leda, sada je taj dio travnjaka sigurno uništen. Kako se otapa, sol ulazi u zemlju i oštećuje travu. Potrebno je oko šest tjedana da se trava na tom dijelu opet zazeleni, a ako je sušno razdoblje, zalijevajte je nekoliko puta dnevno.

2. Prekratko šišanje trave
Pokosite li dvije trećine visine trave te ona ostane samo viriti iz zemlje, postoji mogućnost da uništite travnjak. Da, košenje je dosadno i željeli biste to raditi što manje, ali to je siguran put za uništenje travnjaka. Neke su studije pokazale da će trava biti gušća, a korijen čvršći, ako je manje kratimo.

3. Ne sakupljajte lišće grabljama
Lišće svakoga nervira, posebno ujesen, ali znanstvenici sa sveučilišta Michigan smatraju da ga nije pametno sakupljati na klasičan način - grabljama. Imate li kosilicu koja sakuplja travu u spremnik, otpalo lišće radije pokupite na taj način jer postoji manja šansa da ćete grabljama uništiti travu.

4. Ne kosite mokru travu
Travu smijete kositi samo kada je potpuno suha. Od kiše ili jutarnje rose trava je teža pa se savija i tada ju je teže ravnomjerno kositi. Također vam se može dogoditi da se poskliznete i ozlijedite.

5. Gnojenje
Jedan od glavnih sastojaka kupovnih gnojiva je nitrogen pa možete doslovno spaliti travu ako pretjerate s količinama. Također se morate raspitati o gnojivu kada ga kupujete jer neke vrste vrlo brzo otpuštaju nitrogen u zemlju, a druge imaju dugotrajniji proces. Sol je još jedan sastojak koji u manjim količinama pomaže da trava raste, ali ako je ima previše, može uništiti korijen. Stručnjaci kažu da je travnjak najbolje gnojiti dva puta godišnje, u jesen i proljeće.

6. Naoštrite noževe na kosilici
Da biste kvalitetno podšišali travu, morate imati kosilicu s oštrim noževima. To je važno zato što oštro rezana trava smanjuje gubitak vode i povećava fotosintezu. Ako vam na oštricama ostaje bijeli trag, odnosno sok koji izlazi iz trave, znači da su tupe.

7. Ne kosite u podne
Travu treba kositi u najbolje doba dana. Na to posebno trebate paziti ljeti i nikako nemojte kositi travu u podne, po najvećoj vrućini. To je važno i za vaše zdravlje i za travu. Također nemojte zalijevati travnjak usred dana jer će zbog vrućine voda samo ispariti.

8. Pesticidi
Neki stručnjaci smatraju da kemikalije ulaskom u zemlju mogu ograničiti kretanje vode u tlu. Osim toga, pesticidi mogu naškoditi kukcima, mikroorganizmima ili glistama koje pomažu da travnjak bude zdrav. Mnoge biljke koje smatramo korovom su korisne. Prirodni pesticid možete napraviti od octa, alkohola i deterdženta za pranje posuđa. Iako on možda neće pomoći protiv svog korova, dobar je za početak.

9. Zalijevanje
Ni sa zalijevanjem ne treba pretjerivati. Stručnjaci kažu da je pametnije zalijevati travnjak jednom tjedno i dugo nego više puta po nekoliko minuta. Na taj način voda će bolje doprijeti do korijena i nahraniti travu. Osim toga, izrast će manje korova. Najbolje je zalijevati u rano jutro ili kasno uvečer.

10. Gljive
Iako vas mogu jako nervirati, budući da u svoj travnjak ulažete puno vremena i truda, gljive nisu loše za njega. Neke vrste razgrađuju organski materijal koji se nađe u travi i otpuštaju hranjive tvari koje mogu pomoći travi da bolje raste. Ipak, ako imate vrste koje ometaju da trava raste te se suši u tom području, morate ih se riješiti.