nova lokacija

Mladi filmoljupci na Pula film festivalu dobivaju svoje kino uz more

13.06.2017 u 16:14

Bionic
Reading

Jedna od posebnosti 64. Pulskog filmskog festivala je i potpuno nova lokacija – plaža Ambrela (Verudela), na kojoj će se održavati program Kino uz more, namijenjen mladim filmoljupcima. Filmovi se bave problemima odrastanja, prijateljstvom, prvim ljubavima, odnosom s roditeljima

Među odabranim dugometražnim filmovima su 'Bijeli kralj', 'Emo' i 'Vincent', a kratkometražni su naslovi 'Biser' američkog oskarovca Patricka Osbornea i 'Kako se zdravo udebljati', bugarsko-njemačka koprodukcija.

Suvremeni hrvatski, europski i svjetski igrani i animirani dugometražni i kratkometražni filmovi na 64. Pulici briljirali su na brojnim festivalima filmova za djecu i mlade. Otvaraju vrata u druge, nepoznate kulture i šarolike filmske izričaje i nezaobilazan su segment cjelokupnog festivalskog programa. Među odabranim dugometražnim filmovima devet je naslova, među kojima 'Dječak s planine', 'Upomoć, smanjio sam učiteljicu' i 'Vrijeme grudanja', a među kratkometražnim su 'Partija pikula', 'Pjevaj', 'Jona i more' te 'Naopake rime 1 i 2'.

U kategoriji Studentski program prikazuje se izbor nacionalnih, europskih i svjetskih dugometražnih, srednjometražnih i kratkometražnih filmova. Među odabranim hrvatskim filmovima je i 'Behemot', kratki igrani Igora Dropuljića, 'Putovanje kroz svjetlost', animirani Laure Pascu te srednjometražni dokumentarni 'Turizam' Tonćija Gaćine. Ostatak programa čine odabrani strani filmovi s partnerskih filmskih akademija iz Rumunjske, Turske, Češke, Slovenije, Srbije.

Pulski filmski festival imenovao je ovogodišnji Žiri mladih filmofila u sastavu od devet članova raspoređenih prema kategorijama: Hrvatski program (hrvatski film i koprodukcije) – Matej Beluhan, Rahela Vešković i Karlo Žganec; Međunarodni program i Film uz more – Petra Galović, Enid Vidaček i Lucija Majnarić;  Studentski program i Kratka Pula – Daria Keršić, Rea Bušić i Adnan Bajrović.