STRATEGIJA PRI KRAJU

Zlatar: Neće biti novih poreza i RTV pristojbe

22.01.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je danas skori završetak izrade medijske strategije koja će u prvome redu biti usmjerena na podizanje profesionalnih medijskih standarda, istaknuvši kako ona neće donijeti nove poreze za građane u obliku RTV pristojbe.

"Medijska strategija je doista pri kraju - na nekoliko smo dana - a njezina najveća novost i cilj, ono što se svakako mora mijenjati je razina novinskog standarda, koji je u Hrvatskoj iz više razloga u apsolutnoj krizi", kazala je Zlatar Violić odgovarajući na pitanje novinara u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", napomenuvši kako za to nije kriv samo manjak financija.

U pripremi strategije najviše je vremena potrošeno na analizu postojećeg stanja te analizu medija u Hrvatskoj s obzirom na vlasnička pitanja, što je nešto na što Europska unija stavlja veliki naglasak, a u tom kontekstu bit će ponuđena tri modela naplate RTV pristojbe o kojima se već govorilo, no "novih poreza neće biti, da se ne bi opterećivalo građane".

Za odluku o ukidanju 11 HRT-ovih dopisništava Zlatar Violić je kazala kako je riječ o najavljenom potezu koji je dio restrukturiranja, no da smanjenje pokrivenosti terena ne dolazi u obzir, kao i da ne smije biti dovedena u pitanje količina proizvedenih vijesti, a o tome će biti riječi na sastanku sa županima i gradonačelnicima pogođenih gradova danas poslijepodne.

Na novinarsko pitanje vezano uz nedavnu odluku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o zabrani zapošljavanja u gradskim ustanovama koje se financiraju iz proračuna Grada Zagreba, ministrica je istaknula kako je riječ o relativno općenitim mjerama čiji je širi kontekst racionalizacija potrošnje uoči početka nastavka pregovora Grada sa sindikatima.

Ponovila je da ta odluka ne bi trebalo dovesti u pitanje funkcioniranje kulturnih institucija u Zagrebu. "Grad je svjestan da postoje barem dva tipa institucija koje ne mogu u dijelu svog posla proći bez autorskih i studentskih ugovora", napomenula je.

Do sastanka je došlo na poticaj obiju strana, kazala je ministrica, a neposredni su povod za razgovor bili veliki projekti prostora u vlasništvu grada Zagreba i njihova moguća namjena u kulturne i kulturno-edukativne ili multimedijalne svrhe. Jedan od takvih projekata oko kojih su se Grad i Ministarstvo složili je spajanje osnovne i srednje škole za balet i nove plesne akademije i to na prostoru preko puta Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga, s kojom bi taj kompleks bio spojen pothodnikom. Drugi je izgradnja filmskog muzeja i državne kinoteke, što bi trebalo biti dio novog nacionalnog plana koji će biti donesen na jesen.

Što se tiče krize oko izbora intendanata u zagrebačkoj i osječkoj nacionalnoj kazališnoj kući, ministrica kulture je kazala kako se nada da će i jedno i drugo pitanje biti razriješeno u suglasnosti.