JAVNA TELEVIZIJA

Zlatar i Jovanović protiv ukidanja redakcija kulture i školstva na HRT-u

09.03.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Ministri kulture i znanosti reagirali su na najavu ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo unutar Informativnog programa Hrvatske radiotelevizije te traže preispitivanje takve interne odluke

Ministarstvu kulture upućene su pritužbe od strane predstavnika novinara i sindikalnih organizacija koje djeluju unutar HRT-a u pogledu predloženih odredbi novog Pravilnika o unutarnjem ustroju HRT-a, kojim se unutar Informativnog programa ukidaju redakcija za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo, priopćeno je iz Ministarstva kulture koje je zaključilo da prema programskim i drugim obavezama HRT-a utvrđenim Zakonom o HRT-u za takve izmjene nemaju opravdanja.

'Time bi se, naime, bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo bi se informiranje javnosti o spomenutim sadržajima na dnevnoj razini', navodi se u priopćenju koje su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

'Vjerujemo da nije potrebno isticati da je člankom 9. Zakona o HRT-u, koji predstavlja temeljnu odrednicu misije javne televizije, određeno da javne usluge HRT-a u smislu toga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavanju demokratske, socijalne, ekološke, kulturne potrebe hrvatskoga društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost. Posebno smo iznenađeni da se gore navedenim općim aktom, kulturna redakcija, kao i niz drugih redakcija, marginalizira unatoč činjenici što je kulturna i obrazovna funkcija javne televizije u samim osnovama njezinog postojanja.

Smatramo da svrsishodnost najavljenih promjena treba preispitati, kako ne bi došlo u pitanje ostvarivanje programskih zadaća koje su propisane Zakonom o HRT-u', zaključuje se u priopćenju.