PRIVREMENO NEUPORABLJIVO

Zgrada Arheološkog muzeja nakon pregleda statičara dobila žutu oznaku

27.03.2020 u 18:51

Bionic
Reading

Palača Vranyczany-Hafner iz 1879., u kojoj je proteklih 75 godina smješten Arheološki muzej u Zagrebu, dobila je nakon pregleda tima procjene statike zgrade žutu oznaku, što znači da je privremeno neuporabljiva i da treba detaljan pregled

Iz Muzeja su u petak izvijestili da trenutno najopasnije štete prouzrokovane potresima predstavljaju zabati zgrade gdje se nalaze uredi zaposlenika.

Na sjevernom zabatu je velika rupa i ulazak u dva ureda uz sjeverni zabat ne preporučuje se do daljnjega, dok za razliku od njega rupa na zabatu na južnoj strani zgrade za sada nije u potpunosti prodrla u ured koji se tamo nalazi.

"Statičari su na licu mjesta obavijestili interventni tim o situaciji sa zabatima te očekujemo da će putem dizalica problem odvaljenih komada zabata biti uklonjen u skorije vrijeme", istaknuli su.

Procjena je da zgrada nije neposredno statički ugrožena, no u ovom ju je trenutku najsigurnije proglasiti privremeno neuporabljivom s dodatnom naznakom potrebe za detaljnijim pregledom.Očekuje se da će se tzv. druga faza, odnosno detaljan pregled izvršiti u roku od dva tjedna.

  • +44
Arheološki muzej u Zagrebu pretrpio teža oštećenja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arheološki muzej u Zagrebu