IZ FESTIVALSKE ARHIVE

ZFF gostuje na Trećem programu HTV-a

06.11.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Ususret 13. Zagreb Film Festivalu, koji se otvara iduće subote 14. studenog, za Treći program Hrvatske televizije iz bogate dvanaestogodišnje ZFF-ove arhive pažljivo je odabran niz filmova koje će gledatelji HTV-a moći gledati sve do 24. studenog

Program ZFF na Trećem uključuje filmove prikazane u programu ZFF-a proteklih godina, a počinje u nedjelju 8. studenog hvaljenim britanskim filmom 'Tiranosaur' (u 23.15), koji je publika ZFF-a proglasila najboljim u programu 2011.

Selekcija uključuje atraktivne naslove koji među filmofilskom publikom uživaju kultni status, kao što su 'Oslo, 31. kolovoza' norveškog redatelja Joachima Triera (10. studenog u 20 sati) te 'Zimska kost' (subota 14. studenog u 23.05), pobjednik Sundancea u kojem je prvu veliku i zapaženu ulogu ostvarila danas jedna od najvećih glumačkih zvijezda, oskarovka Jennifer Lawrence.

Tu su i na najprestižnijim filmskim festivalima nagrađena ostvarenja poput filma 'Prošlost' (utorak 17. studenog u 20.05) iransko-francuskog redatelja Asghara Farhadija, u kojem su glavne uloge ostvarili neki od danas najznačajnijih francuskih glumaca, Bérénice Bejo i Tahar Rahim.

Program će donijeti i popularan i inspirativan dokumentarac 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' o velikoj jugoslavenskoj umjetnici i performerici sa zavidnom njujorškom karijerom (nedjelja 15. studenog u 22.55), a zaključit će ga 24. studenog u 20 sati laureat 10. ZFF-a – rumunjski film 'Svi u našoj obitelji' Radua Judea, koji je ove godine na Berlinaleu odnio nagradu za najboljeg redatelja.

Kroz ovo će razdoblje gledatelji HTV-a moći pogledati i ukupno devet domaćih kratkometražnih filmova iz omnibusa 'Zagrebačke priče vol. 1' i 'Zagrebačke priče vol. 2', među kojima su i 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića, prikazan u službenoj kratkometražnoj konkurenciji Berlinalea, 'Inkasator' Igora Mirkovića, 'Šamar' nagrađivanog redatelja Nebojše Slijepčevića, kojeg šira publika zasigurno dobro pamti po domaćem kinohitu 'Gangster te voli', 'Na kvadrat' Radislava Jovanova Gonza, u kojem Judita Franković i Ivana Roščić glume ljubavni par, i dr.