KULTNA ŠPANJOLSKA KOMEDIJA

'Žene na rubu živčanog sloma' Pedra Almodovara za početak programa Kinolektire

30.09.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Projekcijom filma 'Žene na rubu živčanog sloma' Pedra Almodovara, prvim međunarodnim hitom slavnog španjolskog redatelja, u nedjelju zagrebačko kino Europa počinje novu sezonu svog programa 'Kinolektira', posvećenog odabranim klasicima filmske umjetnosti

Almodovarova komedija iz 1988. godine, svojedobno najgledaniji španjolski film u inozemstvu, popularnost duguje spoju komičnih nesporazuma i popularne farse, ekscentričnim i kompleksnim ženskim likovima te 'camp' vizualnom stilu, po kojima je Almodovar postao prepoznatljiv, ističe se u najavi projekcije.

U središtu proslavljene filmske priče je televizijska glumica Pepa (Carmen Maura) koja će, pokušavajući doći do bivšega ljubavnika, slatkorječivog zavodnika Ivana, (Fernando Guillen) izazvati lavinu komplikacija i događaja, a na kraju uvjeriti sebe i svoje živčane suparnice da ni jednoj od njih Ivan nije potreban.

Almodovar, koji u svom radu najčešće spaja komediju, melodramu i kriminalistički film, u 'Ženama' je predstavio vlastiti tip emancipirane, ali frustrirane žene koja vodi bitku ne samo s muškarcima, nego i s drugim ženama, vlastitim željama i iluzijama.

Zahvaljujući tom filmu Almodovara prati atribut 'ženskog redatelja' čije uratke odlikuju 'svjesna estetizacija kiča i žanrovski eklekticizam, te trajne tematske preokupacije polusvijetom, ženskim likovima, promjenjivim spolnim identitetima i nekonvencionalnim seksualnim opredjeljenjima'.

Film je bio nominiran za Oscara za najbolji film na stranom jeziku i osvojio je pet nacionalnih filmskih nagrada Goya. Europska filmska akademija proglasila ju je 1988. najboljim mladim europskim filmom, a Carmen Mauru najboljom europskom glumicom.

U filmu se pojavljuje i Antonio Banderas (u ulozi Ivanova sina Carlosa), koji je upravo tim filmom privukao pozornost međunarodne filmske scene. Uoči projekcije film će predstaviti filmolog Nikica Gilić.