PROJEKT ZA EPK RIJEKA 2020

Zbornik priča 'Autorske bure' dobitnik prestižne dizajnerske nagrade Red Dot

17.07.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Zbornik kratkih priča 'Autorske bure', autora koncepta i dizajna Studio Sonda iz Vižinade, dobitnik je prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award Brands & Communication

'Autorske bure' je projekt u okviru programskog pravca Lungomare Art Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture u kojem je na poziv organizatora sudjelovalo 16 spisateljica i pisaca iz Hrvatske i zemalja okruženja. Oni su proveli po mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svatko u drugom mjestu, te su inspirirani tom lokacijom i doživljenim pisali priče za zbirku.

Izdavači zbornika su Rijeka 2020 i V.B.Z, selektorica je Željka Horvat Čeč, a urednik Kruno Lokotar.

Red Dot Award Brands & Communication jedna je od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna, koja se dodjeljuje neprekidno od 1955. godine. O dobitnicima odlučuje međunarodni žiri od 24 člana, prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te utjecaja na emocionalni doseg publike. Zahvaljujući dobivenoj nagradi, Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture i 'Autorske bure' obići će svijet putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dota, te će se objaviti u publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design, izvijestila je Rijeka 2020.

Kreativni direktori Studija Sonda Jelena Fiškuš i Sean Poropat istaknuli su da su buru, koja razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, nastojali dočarati emocionalno i fizički, otiskivanjem teksta na paus papiru. Na taj način se uzrokuje preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za buru, znanu i kao vjetar koji bistri um, naveli su.

'U godini koja uslijed svega što se događa u svijetu, i metaforički predstavlja jednu veliku buru, drago nam je da bar malim dijelom možemo osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša Prijestolnica kulture 2020. Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenucima kada nam je to najpotrebnije', dodali su Fiškuš i Poropat.