ALU PERSPEKTIVA 2020

Završna godišnja izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2020 14:26
  • Objavljeno 17.09.2020 u 14:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Najbolji radovi studenata svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti bit će predstavljeni na završnoj godišnjoj izložbi studenata transformiranoj u multimedijalni projekt ALU Perspektiva kojim se ta akademija otvara prema građanstvu, ali dodatno i prema stručnoj javnosti

Završna godišnja izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu predstavit će od 18. do 22. rujna najbolje studentske radove nastale tijekom godine kao rezultat nastavnoga procesa, priopćio je u četvrtak ALU.

Na izložbi će se moći vidjeti najbolji radovi studenata svih odsjeka akademije - slikarski, grafički, kiparski, nastavnički, animirani film i novi mediji, konzerviranje i restauriranje umjetnina. Završna izložba održat će se na lokacijama Akademije u Ilici 85 (glavna zgrada) i Jabukovcu 10, a ulaz je besplatan.

O 113. obljetnici ALU će nagraditi prvih 113 posjetitelja izložbe

Ove godine ALU će, o svojoj 113. obljetnici, nagraditi originalnom studentskom grafikom prvih 113 posjetitelja izložbe. Izložba će biti popraćena i na mrežnim stranicama Akademije www.alu.hr te Facebook profilu.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Kako je istaknuto, transformacijom tradicionalne završne godišnje izložbe studenata u multimedijalni projekt ALU Perspektiva nastavlja svoju bogatu tradiciju razvoja nove umjetničke prakse i povezivanja različitih umjetničkih formi. Kroz taj projekt, Akademija se otvara prema građanstvu, ali dodatno i prema stručnoj javnosti.

'Vjerujemo da je to dobar način da pokažemo kako se na ALU odgajaju generacije novih umjetnika koji će biti sposobni ostaviti svoj pečat u životu Zagreba i Hrvatske', izjavio je prilikom pokretanja toga projekta dekan ALU Tomislav Buntak. Akademija likovnih umjetnosti ove godine obilježava 113. godišnjicu i jedna je triju umjetničkih akademija 350 godina staroga zagrebačkoga Sveučilišta. Osnovana je kao Viša škola za umjetnost i umjetni obrt na prostoru nekadašnjega Kraljevskog zemaljskog rodilišta.

Početak Akademije bio je organiziran oko rada šest atelijera tada najpoznatijih likovnih umjetnika - Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Roberta Auera, Otona Ivekovića, Bele Csikosa Sesije i Mencija Clementa Crnčića. Nacrte za njih napravio je Herman Bollé, koji je radom na katedrali te izgradnjom Mirogoja, Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt odredio neke temeljne točke zagrebačkog urbaniteta.

Istaknuto je kako je Akademija od svojih početka snažno djelovala na čitav kulturni život Zagreba, a njezini nastavnici i studenti tijekom godina nastavili su oblikovati zagrebački vizualni identitet. Razdoblje od 1920-tih do 1940-tih godina na ALU je obilježeno snažnom osobnošću i radom Ivana Meštrovića, koji je u Akademijinoj ljevaonici odlio i svoje Indijance za Chicago te Grgura Ninskoga za Split. Jedno vrijeme na ustanovi je djelovala i arhitektonska škola Drage Iblera, autora poznatoga Drvenog nebodera.

Nastavnici ALU autori su i nekih od neprepoznatljivijih zagrebačkih spomenika - Kralja Tomislava, Zlatareva zlata, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Kumice i drugih, ali i spomenika u drugim gradovima, poput Ranjene golubica u Vukovaru. Neki od njih predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu i drugim poznatim međunarodnim izložbama i smotrama. Akademija se tijekom svoje duge povijesti mijenjala te otvarala nove odjele i usmjerenja, uvodeći u program nove umjetničke prakse, ali istodobno čuvajući svoje tradicije, primjerice u kvalitetnoj nastavi crtanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!