za osobe treće dobi

Završena glumačka radionica Zijaha Sokolovića

26.04.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Skoro stotinu osoba starijih od 54 godine sudjelovalo je u upravo završenom projektu 'Od životnog iskustva do kreativne uloge u životu' Kazališta Ulysses, u okviru kojeg im je Zijah Sokolović približio kazališnu umjetnost i potaknuo da ponovno prožive neke svoje životne situacije

Sudionici su se kroz 25 radionica u proteklih godinu imali priliku upoznati s alatima distanciranog i izvanjskog pogleda na vlastiti život, prisjetiti se njima bitnih životnih situacija i okolnosti, osvijestiti ih iz nove perspektive i postaviti ih u odnosu na pritisak društva i vlastita očekivanja.

"Po odabiru teme kao što su brak, djeca, novac, sjećanja, ljubav, problemi s kojima se susreću, Zijah bi s njima proživio tu situaciju na neki drugi način, demistificirao ju i relativizirao, a to je kod njih dovelo do olakšanja i katarze", rekla je Nikolina Bilić, voditeljica projekta, u srijedu na konferenciji za novinare.

"Tih 90 minuta na kraju je bila psihoterapija, bili su toliko oduševljeni da su sve povratne informacije bile pozitivne", dodala je.

Radionice su održane online, kako je bilo zamišljeno još u vrijeme pandemije, no to je imalo svoje prednosti i mane.

"Problem online radionica bio je što su se u početku sudionici bojali tehnologije, ali pružali smo im svu tehničku podršku i dolazili u staračke domove s opremom, a prednost je što inače Zijaha ne bismo mogli dobiti 25 puta u Zagrebu i Hrvatskoj", rekla je.

Glasnogovornica projekta Stela Stazić ocijenila je da je time Kazalište Ulysses pokazalo visok stupanj društvene odgovornosti i brigu za osobe treće dobi, za koje društvo obično ne pokazuje previše empatije.

"Dosta sudionika bili su na našim predstavama i prisjećali ih se, tako da je ovim projektom došlo do još jačeg učvršćivanja veza s publikom", istaknula je.

Realiziran u sklopu poziva Umjetnost i kultura online, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija projekt se održao od svibnja 2022. do travnja 2023. godine.