BEZ FRANCUSKE ELEGANCIJE

Zašto su hostese u suknjicama držale kišobrane muškarcima u godinama?

18.10.2014 u 14:00

  • +9

Svečano otvorenje Francuskog paviljona

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Bionic
Reading

Pompozna svečanost otvaranja Francuskog paviljona, tijekom koje su petorica visokopozicioniranih muškaraca u pratnji hostese rezala vrpcu i pod njezinim kišobranom držala govore, ostavlja gorak okus umjetnicima i zaposlenicima Kulture promjene Studentskog centra jer na otvaranje nisu pozvani, a svečanost ocjenjuju neukusnom

Dan nakon što je ovog tjedna otvoren Francuski paviljon, doznali smo da na otvaranje nisu bili pozvani ljudi zaduženi za stvaranje kulturnog programa u Studentskom centru. Tu informaciju potvrdila nam je Nataša Rajković, voditeljica Kulture promjene SC-a, poprilično razočarana takvim postupanjem.

‘Nisam bila upoznata s listom uzvanika. Podrazumijevala sam da će djelatnici kulture biti na otvorenju, kao i matični ansambl pa i ostali umjetnici i studenti koji su naši stalni suradnici’, rekla je Nataša Rajković za tportal. Ogorčena je tim činom organizatora, a nelogičnim joj se čini što program otvaranja nisu osmislili umjetnici. O propustima o organizaciji pokušali smo pričati s upravom SC-a, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor na pitanje zašto nisu pozvali kulturnjake iz svoje kuće.


‘Da su otvaranje radili umjetnici i studenti suradnici, taj događaj ne bi sličio na otvaranje autosalona, nego spomenika kulture nulte kategorije u Studentskom centru. I svakako ne bi studentice hostese u kratkim suknjama otvarale vrata i držale kišobrane muškarcima u godinama koji nam drže govore’, priča Rajković, a na pitanje smatra li da je takav propust uprave SC-a, predvođene sanacijskim upraviteljem Pejom Pavlovićem, povezan s njihovom umjetničkom inicijativom Otvoreni za zatvoReni, kojom su prije dva mjeseca upozoravali da se ne nazire otvaranje Francuskog paviljona iako je dovršen, kazala je da je to prije svega povezano s neukusom.

Vrpcu su redom rezali predsjednik Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, upravo inaugurirani rektor Damir Boras, sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović i ministar obrazovanja Vedran Mornar.


Francuski paviljon otvoren je s priličnim zakašnjenjem, o čemu smo pisali nedavno. Budući da je pod sanacijom s SC-om, nije u ovom času u nadležnosti Sveučilišta, no ipak se očito čekalo inauguraciju novog rektora kako bi u prvim danima svog mandata imao priliku sudjelovati u toj svečanosti.