OSCARI 2016.

Zašto je film o pedofiliji u Crkvi oduševio Akademiju?

29.02.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Ove godine je laskavu titulu Američke akademije za najbolji film osvojio film 'Spotlight' Toma McCarthyja. Iako su očekivanja od samoga starta bila velika, njegova pobjeda je bila i faktor iznenađenja Akademije koja je nagradila ozbiljan film još ozbiljnije tematike o slučajevima seksualnih zlostavljanja malodobnika od strane svećenika. Biografska drama koja prati novinare koji su otkrili slučajeve okrunjena je Oscarom za najbolji film, a svoje mišljenje nam je dao i filmski kritičar Mario Kozina

'Spotlight' prati istinitu priču novinara Boston Globea koji su 2002. otkrili pedofilsku mrežu svećenika diljem Amerike. Nakon serije istraživačkih priča o zlostavljanjima unutar Katoličke crkve novinarska ekipa otkriva više od 80 lokalnih svećenika koji su desetljećima zlostavljali više od 1000 djece.

Istraživački tim novinara nazvan Spotlight (po kojemu film i nosi ime, op.a.) u nekoliko mjeseci uspijeva dovršiti istragu, uz pokušaje zataškavanja moćnih odvjetnika i svećenika te nadbiskupije. Vrlo ozbiljna tema u kojoj nema uljepšavanja događaja koji su se zaista odigrali na autentičan način prikazuje situaciju iz perspektive novinara, a maestralno su ih odglumili Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, John Slattery i Liev Schreiber u ulozi glavnog urednika.

'Ovogodišnja dodjela Oscara bila je jedna od najneizvjesnijih dosad, s barem tri ili četiri filma koji su slovili kao potencijalni pobjednici večeri. No s obzirom na niz nagrada koje je u posljednje vrijeme nakupio 'Povratnik', 'Spotlight' je ipak bio iznenađenje večeri jer su mnogi, uključujući mene, očekivali da će nastaviti svoj pobjednički niz', rekao je filmski kritičar Mario Kozina u razgovoru za tportal.

Nastavlja kako je jedna od tema koja se provlačila kroz dio filmova nominiranih za ovogodišnjeg Oscara propitivanje različitih vrijednosnih, ekonomskih, političkih i inih sustava, a 'Spotlight' je po tom pitanju jedan od najangažiranijih u konkurenciji.

RTL Autor: RTL

'Ako ćemo suditi po broju društveno i politički angažiranih pobjedničkih govora koje smo čuli tijekom prijenosa, čini se da je atmosfera u Hollywoodu poprilično naelektrizirana, a u takvom kontekstu 'Spotlight' se čini kao idealan kandidat za najbolji film - bavi se velikom i kontroverznom temom, inspiriran je istinitim događajem, a ono što osvježava je i to da ne pribjegava moralnoj idealizaciji svojih glavnih likova jer na primjeru lika koji je odigrao Michael Keaton pokazuje da i tako velika i važna tema lako može promaći ako joj ne posvetiš dovoljno pažnje. Uz to ima veliku i redom hvaljenu glumačku ekipu, a u medijima su ga mnogi uspoređivali s klasicima tzv. novog Hollywooda 70-ih, tako da mu je i određena doza nostalgije glasača Akademije išla u prilog', zaključio je Kozina.