96. izdanje nagrade

Poznat je hrvatski kandidat za Oscara, evo o kojem filmu se radi

06.09.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika 5. rujna 2023. godine odlučila je da će film Tragovi, redateljice Dubravke Turić, producentske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, rečeno je danas na presici u prostorijama HDFD-a

Film 'Tragovi' dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić, a svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. Također, dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, nagradu za najbolji strani film, posebno priznanje za najbolju režiju te posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu - za montažu, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup - i mnoge druge nagrade.

S redateljicom filma Dubravkom Turić razgovarali smo nakon hrvatske premijere filma na prošlogodišnjem ZFF-u, a taj intervju možete čitati na ovoj poveznici.

'Od malih nogu su me fascinirali stećci razasuti po dalmatinskoj zagori. Tajnoviti, tihi. Tragovi nekih davnih ljudi. Mirila sam upoznala na planinarskim izletima po južnom Velebitu. Jedinstven obred vezan za njih snažno me se dojmio, i to godinama nosim u sebi. Ovaj film bio je prilika za povezivanje svega u jednu priču', rekla nam je tada, između ostalog, autorica filma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Kandidata je službeno proglasila Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

'Velika je čast biti odabran kao hrvatski predstavnik za nagradu Oscar. Film je već bio u kinodistribuciji u Hrvatskoj, a na samom početku prikazan je na dva A filmska festivala - u Varšavi i Tallinnu - nakon čega je slijedio bogat festivalski život s puno nagrada', izjavila je Dubravka Turić.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich čestitao je ekipi te se obvezao da će se Hrvatski audiovizualni centar maksimalno potruditi promovirati film svim raspoloživim resursima.

'Tragovi' prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz traume. Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - s Danijelom Žeželjem - potpisuje scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma:

1.) Cvrčak i mravica, redatelja Luke Rukavine (naš intervju s autorom čitajte ovdje)

2.) Garbura, redatelja Josipa Žuvana (naš intervju s autorom čitajte ovdje)

3.) Pelikan, redatelja Filipa Herakovića (naš intervju s autorom čitajte ovdje)

4.) Tragovi, redateljice Dubravke Turić (naš intervju s autoricom čitajte ovdje).