bajke vole i mlađi i stariji

Žar ptica otvorila sezonu premijerom Šume Striborove

30.09.2023 u 06:31

Bionic
Reading

Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić, među kojima je i Šuma Striborova - poseban su trenutak u čitalačkom životu svakog djeteta

Njena važnost i danas je u pozitivnom i afirmativnom prikazu lika starice koja predstavlja dobre društvene vrijednosti poput života u zajednici i bezuvjetne majčinske ljubavi. Naspram nje je postavljena Guja koja simbolizira sebičnost, egocentričnost i, ono prepoznatljivo nama danas, namjeru da izolira Baku iz kuće, odnosno iz zajednice jer za Guju od Bake nema koristi, navodi se u priopćenju.

Ivana Brlić Mažuranić postavljajući Momka u središta tog sukoba, kao lika koji ne zna za koju stranu bi se opredijelio, priča univerzalnu i aktualnu priču o važnosti ljubavi bez koristi, ne samo kao majčinsku ljubav prema sinu, već i generacijski odnos mlađih prema starijima.

Redateljica Lea Anastazija Fleger za suradnju na ovoj predstavi odabrala je Ivanu Vuković kao autoricu dramatizacije, scenografa Stefana Katunara i kostimografkinju Anu Fucijaš. Za scenski pokret zadužen je Jure Radnić, dok su glazbu i svjetlo napravili Borna Šercar i Vesna Kolarec.

U predstavi igraju: Marko Hergešić- Malik Tintilinić, Amanda Prenkaj, Filip Lugarić i Laura Čerina - domaći; Ana Marija Vrdoljak - majka; Vesna Ravenščak - djevojka guja, Berislav Tomičić - Stribor i Jakov Zovko - mladić.

Među brojnim poznatim s djecom sinoć na otvorenju sezone u Žar ptici bili su i Marijana Batinić, Vanda Winter, Valentina Fijačko, Ivana Rošćić, Martina Štritof, Maja Cvjetković i Petra Kurtela. Uz njih uzvanici su bili i Branka Cvitković, Marija Sekelez, Sanja Pilić, Mare Milin, Slađana Kilibarda, Davor Meštrović, Damir Hojka - potvrdivši da bajke jednako vole i mlađi i stariji.