HRVATI NA RADU U SLOVENIJI

Zagrebački 'Rat i mir' za europsku publiku

  • Autor: Igor Ružić
  • Zadnja izmjena 02.06.2011 10:00
  • Objavljeno 02.06.2011 u 08:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zagrebu ostaje samo nada dok gleda kako se njemu bliski gradovi pretvaraju u europske prijestolnice kulture. Kad je to svojedobno bio Graz, domaćim su kulturnjacima rasle zazubice, a slično će biti i 2012. u odnosu na Sloveniju jer će njezin drugi najveći grad, Maribor, nositi tu titulu. Ipak, ovoga puta hrvatske se kulturne institucije uključuju u projekt, pa tako Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i njegova Drama najavljuju da prva premijera u sljedećoj sezoni nastaje kao suradnja projekta Maribor – Europska prijestolnica kulture 2012. i najveće kazališne kuće u Hrvatskoj

Veza je Tomaž Pandur, slovenski i europski redatelj rodom iz Maribora, koji je početak svojeg međunarodno relevantnog opusa izgradio još kad je u svojim dvadesetima vodio mariborsku Dramu. U Hrvatskom narodnom kazalištu on već priprema Tolstojev 'Rat i mir' u obradi Darka Lukića, veliku predstavu u kojoj će, osim matičnog ansambla predvođenog Livijem Badurinom, sudjelovati i Pero Kvrgić te slovenska prvakinja Milena Zupančić. Premijera je najavljena za 14. listopada, dok se termini gostovanja u Mariboru još dogovaraju.

Tomaž Pandur, jedna od predvodnika velikog i svjetski značajnog slovenskog kazališnog vala iz osamdesetih godina, poznat je po velikim projektima koji su za predloške imali stožerna djela svjetske književne baštine, čak je prozne izvornike uzimao za temelje svojih predstava i radije nego dramske. Iako nije čest gost kao neki drugi slovenski kolege, Pandur domaćoj publici nikako nije stranac. Na primjer, svojedobno je na Brijunima u Teatru Ulysses postavio zapaženu 'Tesla Electric Company', dok je u Zagrebu je posljednji put radio u Dramskom kazalištu Gavella, gdje je postavio Camusovog 'Kaligulu'.

'Rat i mir' prva mu je suradnja s HNK, nakon što je već započet projekt 'Barok' bio prekinut zbog, kako se to lijepo kaže, estetskih razmimoilaženja s tadašnjom upravom te kuće. Ovoga puta, treba se nadati, sve će biti kako treba. Autorski tim predstave već je gotovo uobičajen jer uz Pandura redovito ide i tekst koji potpisuje dramaturg Darko Lukić, glazba slovenske grupe Silence te scenografija domaćeg dizajnerskog tima Numen, ispred kojeg je ovoga puta potpisan samo Sven Jonke.

Početak rada na projektu 'Rat i mir' bio je prilika da se i u Zagrebu barem okvirno predstavi golemi program koji Maribor očekuje sljedeće godine. Kako je riječ o značajnom projektu u kojem se vrti velik novac kako lokalne sredine, tako i iz Europe, ni u Sloveniji njegova priprema nije mogla proći bez turbulencija, uplitanja raznih interesa, podmetanja i otkrivanja zakulisnih igara.

Zbog svega toga, Tomaž Pandur sredinom travnja dao je ostavku na čelno mjesto u programskom vijeću cijele manifestacije, nakon što su ga dio medija i javnosti optužili za sukob interesa. Činjenica da je on istodobno bio i u poziciji kuratora, dakle onoga tko naručuje programe, i umjetnika koji će ih realizirati, jer i za konzultantske usluge i za konkretne projekte među kojima su i kazališne predstave Maribor nije mogao izbjeći angažiranje skupine Pandurtheaters, zasmetala je mnogima koji još nisu zaboravili pod kakvim je okolnostima ovaj redatelj svojedobno i otišao iz Maribora.

'Odlučio sam se posvetiti stvaranju', tvrdi danas Pandur nakon što je na napade ipak odgovorio prozvavši ih pokušajem diskreditiranja njegove kako slovenske, tako i međunarodne reputacije. Sjekira je, čini se, barem zasad zakopana jer Pandur sad uživa povjerenje i generalne direktorice projekta EKP Maribor 2012, kao i sadašnjeg programskog direktora, književnika Mitje Čandera.

Inače, pored dobrog dijela europskog kulturnog svijeta, i predstavnici hrvatske kulture sudjelovat će u programu Maribora 21012. Uz produkciju HNK, Čander je najavio gostovanja pisaca Roberta Perišića i Miljenka Jergovića te poseban kazališni projekt koji će se iz hrvatske perspektive baviti Mariborom. Osim po imenima Anice Tomić i Ivane Sajko koje na tome već rade, projekt je zanimljiv i zato što tematizira činjenicu da je Maribor, zahvaljujući rigoroznim i neinteligentnim hrvatskim zakonima, za brojne hrvatske parove raj umjetne oplodnje. Djecu nastalu medicinski potpomognutom oplodnjom u Mariboru zato zovu Mariborčiki, a kako će sve to izgledati u kazališnoj formi, tek treba vidjeti.

O ostatku programa, rezidencijalnom projektu čuvenog likovnog i izvedbenog umjetnika i Ulaya s jedne i gostovanju versajskog teatra konja s druge strane, sigurno će se još čuti. Kulturnim turistima pak ostaje rezervirati datum 13. siječnja 2012. kad će svečano i službeno biti otvoren program Maribor – Europska prijestolnica kulture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi