JEDINSTVENA PRILIKA

Zagrebački MSU organizira virtualnu šetnju dvorcem Versailles

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 08.08.2022 22:42
  • Objavljeno 08.08.2022 u 22:42
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu organizira 13. kolovoza virtualnu šetnju dvorcem Versailles, u okviru mobilnog digitalnog muzeja Micro-folie kojega do kraja mjeseca predstavlja u suradnji s Francuskim institutom iz Hrvatske

Micro-folie virtualna je umjetnička galerija koja uz pomoć velikog ekrana i interaktivnih tableta omogućuje pristup digitaliziranim djelima iz nacionalnih i međunarodnih muzeja i kulturnih institucija.

Svojim sadržajem povezuje vizualne umjetnosti, dizajn, arhitekturu, interaktivne igre, razne zvučne i vizualne sadržaje te prostor virtualne stvarnosti.

Svaki prezentacijsko-edukativni program Micro-folie zamišljen je kao mjesto druženja i razmjene s ciljem stvaranja novog prostora za ljude te olakšavanja pristupa umjetničkim djelima udaljenoj publici.

Iz MSU-a kažu kako su šetnju najljepšim i najvećim francuskim baroknim dvorcem izabrali potaknuti fotografskom izložbom nizozemske umjetnice Vivian Sassen koja se upravo održava u tom zagrebačkom muzeju.

Njezin novi umjetnički rad, 'Venera i Merkur' (2020.), naručila je Versailleska palača za izložbu 'Vidljivo/Nevidljivo', pa je Sassen tijekom šest mjeseci imala privatni pristup dvorcu nakon radnog vremena.

Proučavala je arhive i upotrijebila artefakte i arhitekturu palače kako bi stvorila nove fotografije i kolaže. Fotografije fragmenata skulptura kao i fotografije iz privatne korespondencije Marie-Antoinette aludiraju na neispričane priče Versaillesa, napominje se u najavi.

Ulaz je slobodan i održava se na 3. katu izložbenog prostora Muzeja.

Voditeljica prezentacijsko-edukativnog programa Micro-folie za publiku tijekom kolovoza je Petra Šabić, vizualna umjetnica i edukatorica likovne kulture.