koncertni performans

[FOTO] ‘Pussy Riot‘ otvorile Ljeto u MSU: Bunt u Rusiji, Putin se upišao u gaće!

31.05.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Članice ruskog protestnog punk rock benda Pussy Riot održale su sinoć koncert u Zagrebu, na platou Muzeja suvremene umjetnosti, čime je otvoreno deveto po redu 'Ljeto u MSU', koje ove godine traje sve do 02.07.2022.

Pussy Riot, ruski feministički, anarhistički, punk rock sastav poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa, osnovan je u ožujku 2011., a grupa je na neuobičajenim javnim mjestima izvodila nedozvoljene i provokativne nastupe, iz kojih su nastajali glazbeni spotovi objavljivani na internetu.

Svoj novi zagrebački nastup započele s maskama na licu, a iza njih se tijekom cijelog koncerta vrtio prijevod pjesama s ruskog. 'Bunt u Rusiji, Putin se upišao u gaće', stihovi su pjesme kojom su Pussy Riot započele zagrebački nastup. Teme kojima se članice benda Pussy Riot bave uključuju feminizam, LGBT prava i vječito protivljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojega grupa smatra diktatorom.

  • +46
Pussy Riot u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Svjetsku slavu su stekli 2012., kada je pet članova grupe izvelo performans u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja. 17. kolovoza 2012. tri članice Pussy Riot kolektiva - Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene su za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju, a svaka je osuđena na po dvije godine zatvora. Ni sibirski logori, u koje su neke od članica bile poslane, nisu ih zaustavili. Pussy Riot i danas su aktivne, makar su članice benda posijane po cijelom svijetu.

Njihov Riot Days show je gostovao je po čitavoj planeti, a imale su više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj njihovog showa često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.