RACE RIOT NA AUKCIJI

Za Warhola se očekuje nevjerojatnih 50 milijuna dolara

28.04.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Warholov izlet mračnom stranom, slika 'Race Riot', uskoro će biti ponuđen na aukciji s očekivanom cijenom od 50 milijuna dolara, a istodobno su objavljeni njegovi radovi napravljeni za računalo Amiga 1000, koji datiraju iz 1985. godine

Većina ljudi upoznata je s vrijednošću Warholovih pop portreta, koji su postali nezaobilazne osnovne 'postavke' pop kulture i ikone duha konzumerizma. Ali osim poigravanja slavnim brendovima kao što je bila Campbell juha i holivudskim licima Marilyn Monroe, ekscentrični umjetnik nastojao je uhvatiti i mračne strane kulturnog krajolika, a najbolji primjer je njegova slika 'Race Riot' iz 1964.

Djelo je reprodukcija fotografije iz 1963, koja prikazuje kako policijski psi napadaju borce za ljudska prava u Birminghamu. Ona je dio Warholove serije nazvane Death and Disaster, istraživanja o moći novinskih slika i utjecaja izvučenih iz konteksta i smještenih u područje suvremene umjetnosti. Serija sadrži više od 70 slika prometnih nesreća, samoubojstava, smaknuća i eksplozija, 'skinutih' sa stranica časopisa, policijskih arhiva i pretvorenih u repetitivne rekonstrukcije fotografija.

Aukcijska kuća Christie's ponudila je sliku na prodaju, a očekivana cijena je 50 milijuna dolara.

Otprilike u slično vrijeme održavanja aukcije i prodaje skupocjenog djela, manje poznati Warholovi radovi dospjeli su do javnosti. Naime, Muzej Andyja Warhola otkrio je više zaboravljenih crtarija, slika, fotografija, bilješki i drugih uradaka slavnog umjetnika na floppy disketi za računalo Amiga 1000, koji datiraju iz 1985. godine.

Cijeli proces otkrivanja i očuvanja njegovih računalnih izleta, bit će prikazan 10. svibnja u Pittsburghu, u filmu Trapped: Andy Warhol's Amiga Experiments

Među slikama je istaknuta modificirana Botticellijeva Venera koja u Warholovoj izvedbi ima i treće oko.

'Warhol nije vidio granice svoje umjetničke prakse. Ovi radovi ističu njegov eksperimentalni duh i njegovu spremnost da se otvori novim medijima', kazao je Eric Shiner, direktor Muzeja Andyja Warhola.